Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pohreb ďalších obetí teroru, Hollande príde do arabského inštitútu
Zdielať na

Pohreb ďalších obetí teroru, Hollande príde do arabského inštitútu

PARÍŽ/BERLÍN / Osem dní po útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo vo štvrtok pochovali v Paríži kresliča časopisu Georgesa Wolinského a Bernarda Werlhara. Rozlúčiť sa s nimi prišli okrem rodiny a známych podľa webu Le Nouvel Observateur aj kultúrne a politické osobnosti a tiež neznámi ľudia. Pochované boli i ďalšie obete masakru.

Osemdesiatročný Wolinski bol doyenom a duchovným otcom niekoľkých generácií kresličov a karikaturistov súčasnosti. V roku 200 bol hlavným hosťom festivalu Dni francúzskej kultúry v českom Olomouci.

V roku 2005 sa stal nositeľom najvyššieho francúzskeho štátneho vyznamenania - Rádu čestnej légie.

Päťdesiatsedemročný Bernard Werlhac bol obľúbený prispievateľ Charlie Hebdo a kreslil pod pseudonymom Tignous. Kreslil pre viacero časopisov. Jeho rpedkovia pochádzajú z Ekvádoru.

Vo štvrtok tiež pochovali policajta Francka Brinsolara, ktorý zaisťoval ochranu slávneho karikaturistu Stéphena Charbonniera, a psychiatrička a esejistka Elsa Cayat. Ešte dnes pochovajú tiež ekonóma a fejtonistu Bernarda Marisa.

V piatok budú smútočné obrady pokračovať pohrebmi Charbonniera, kresliča Philippea Honorého a korektora Mustapha Ourrada.

Hollande v arabskom inštitúte

Za pretrvávajúcich obáv z ďalších možných útokov navštívil vo štvrtok francúzsky prezident François Hollande Inšititút arabského sveta, kde prednesol prejav.

V stredu hlava štátu načrtla zastavenie znižovania početných stavov armády a Hollande tiež ohlásil vyslanie lietadlovej lode do Perzského zálivu v rámci boja proti organizácii Islamský štát.

Merkel v Spolkovom sneme

Nemecká kancelárka Angela Merkel vystúpila v Spolkovom sneme v debate o dôsledkoch teroristických útokov v Paríži.

Ozbrojenec Amedy Coulibaly, ktorý držal v piatok v obchode s košér potravinami rukojemníkov, je mŕtvy. Pri oslobodzovacej akcii v židovskom obchode s potravinami prišli o život štyria rukojemníci. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy