Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Romney zvažuje tretiu kandidatúru na prezidenta USA
Zdielať na
Zahraničie

Romney zvažuje tretiu kandidatúru na prezidenta USA

WASHINGTON / Republikánsky prezidentský kandidát z roku 2012 Mitt Romney uvažuje, že sa bude uchádzať o funkciu šéfa Bieleho domu aj v nadchádzajúcich voľbách v roku 2016. Romney to povedal v piatok na stretnutí sponzorov, informovala agentúra Reuters.

Bývalý guvernér štátu Massachusetts prezradil malej skupine sponzorov v New Yorku, že o kandidatúre premýšľa, neuviedol ale žiaden časový termín, dokedy sa mieni rozhodnúť.

Pre Romneyho by to bola už tretia predvolebná prezidentská kampaň. V roku 2008 neuspel už v primárkach a Republikánska strana ho nenominovala, v roku 2012 prehral volebný duel s terajšou hlavou štátu Barackom Obamom.

Kandidovať odmietal

Romney sa so svojimi úvahami nad ďalším pokusom získať prezidentský mandát zveril v dobe, kedy niektorí významní darci republikánov oznámili svoj zámer podporiť bývalého floridského guvernéra Jeba Busha. Syn exprezidenta Georga Busha staršieho v decembri a v tomto mesiaci urobil isté kroky ku kandidatúre do Bieleho domu, keď okrem iného rezignoval na všetky posty v správnych radách firiem i neziskových spoločností a založil výbor k financovaniu možnej prezidentskej kampane.

Po volebnej porážke v roku 2012 Romney svoje ďalšie usilovanie o prezidentské kreslo rezolútne odmietal. V poslednej dobe bol ale tejto myšlienke stále prístupnejší a piatkové vyjadrenia sú zatiaľ jeho najotvorenejšími priznaniami, že kandidatúru vážne zvažuje, napísala agentúra Reuters.

Hillary Clinton

Okrem Romneyho a Busha uvažuje o vstupe do volebného boja asi desiatka ďalších uchádzačov z radov republikánov. Oficiálne kandidatúru doteraz neohlásil nikto. V tábore demokratov sa ako o najvýznamnejšej kandidátke hovorí o niekdajšej ministerke zahraničia Hillary Clinton.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy