Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po Francúzsku má prísť Británia a USA. Už zajtra
Zdielať na

Po Francúzsku má prísť Británia a USA. Už zajtra

BRATISLAVA/PARÍŽ / Zatiaľ, čo francúzske špeciálne jednotky boli nasadené na vypátranie a dolapenie vraždiacich teroristov, ďalší špeciálny tým policajných vyšetrovateľov už pátra po osobách, ktoré zabijakom mohli pomáhať uskutočniť ich krvavý útok.

Francúzska polícia má už od stredy zostavený špeciálny tím vyšetrovateľov, ktorí majú za úlohu rozlúsknuť pozadie teroristického útoku na redakciu týždenníka Charlie Hebdo.

Kriminálna polícia, pátrači, technici aj aj policajní analytici o chladnokrvných zabijakoch už vedia. Potrebujú ale zistiť kto sú ich komplici, ktorí im pomohli zrealizovať krvavé peklo.

Dlhodobo pripravovaná akcia

"Je úplne logický záver, že vzhľadom na priebeh tejto teroristickej akcie, bola akcia dlhodobo pripravovaná," hovorí bývalý vyšetrovateľ Jaroslav Ivor.

Podľa bývalého elitného vyšetrovateľa Francúzi určite nevylučujú to, že teroristi mohli získať pred útokom na spoluprácu aj informátora alebo komplica priamo z prostredia samotnej redakcie.

"Toto naplánovanie a zorganizovanie musí vyplývať z určitej analýzy, situácie, algoritmu krokov tých ľudí, ktorí by mali byť napadnutí. Podľa môjho názoru ich nemohli získať len vonkajším pozorovaním správanie sa ľudí v redakcii," tvrdí Ivor.

Vydieranie alebo nátlak

To, že sa vyšetrovanie uberá aj týmto smerom predpokladá aj český bezpečnostný analytik. Útočníci museli mať istotu v tom, koho v redakcii reálne dostanú. "Je to možné a neprekvapilo by ma to. Mohli byť vydieraní alebo pod nátlakom," hovorí český bezpečnostný analytik Lukáš Visingr

Na tom nemení nič ani dnešná informácia z francúzskych médií, že útočníci si tesne pred útokom údajne mali pomýliť, adresu redakcie.

VIAC ČÍTAJTE TU: Atentátnici si splietli adresu, karikaturistov hľadali v inom dome

Prihlásil sa Islamský štát

Počas dňa sa k zodpovednosti za útok na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo prihlásil Islamský štát.

"Začali sme s operáciou vo Francúzsku, za ktorú preberáme zodpovednosť," uviedol vraj Ansarí podľa svedkov, na ktorých sa odvoláva DPA. "Zajtra to bude Británia, USA a ďalší," dodal. Hrozba je vraj určená všetkým krajinám, ktoré sa podielajú na koalícii, ktorá podniká letecké údery na pozície Islamského štátu v Iraku a Sýrii.

Samotní zabijaci však po útoku mali kričať, že partia k Al Kaide.

Prísna legislatíva na Slovensku

Zatiaľ čo Nemecko po udalostiach vo Francúzsku chce urýchliť prijímanie zákonov na zlepšenie ochrany obyvateľstva pred takýmto terorizmom, slovenský minister vnútra Robert Kaliňák nič podobné neplánuje. "Slovensko má nastavenú legislatívu veľmi prísne," uviedol Kaliňák.

Už teraz teroristi z ISIS hrozia, po útoku v Paríži tým, že peklo zažije aj Británia a Spojené Štáty.

VIAC ČÍTAJTE TU: Atentátnici z Paríža sú mŕtvi, potvrdila francúzska polícia

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy