Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Škandál v americkom námorníctve, na ponorkách špehovali ženy
Zdielať na

Škandál v americkom námorníctve, na ponorkách špehovali ženy

WASHINGTON / Americké námorníctvo, ktoré pred štyrmi rokmi zrušilo nariadenie zakazujúce ženám slúžiť na palube ponoriek, sa teraz potýka s prvým veľkým škandálom súvisiacim s pôsobením námorničiek na ponorkách. Podľa amerických médií sa totiž ukázalo, že najmenej tri ženy na podmorskom plavidle USS Wyoming tajne počas sprchovania a prezliekania natáčali.

Hoci sa správa o nahrávaní žien dostala do médií až teraz, námorníctvo o incidente podalo správu už pred mesiacom. Prípad vyšiel najavo potom, čo sa video s nahými námorníčkami dostalo do rúk dôstojníka inej ponorky, ktorý to nahlásil nadriadeným.

Vyšetrovatelia sa teraz zamerali na dvadsaťštyriročného poddôstojníka, ktorého podozrievajú, že záznamy zhotovoval a následne šíril. Námorníctvo podľa časopisu TIME tiež vychádza z toho, že skrytá kamera v spoločných sprchách natáčala i mužskú posádku. Do obehu sa však dostali len videá so ženami.

Vojačka slúžiaca na ponorka USS Wayoming, na ktorej malo dôjsť k incidentu:

SITA

Necitlivosť pri vyšetrovaní

Niektoré námorničky si už sťažovali na priebeh vyšetrovania a na prístup k nemu, pretože velitelia vraj v prípade nepostupovali dostatočne citlivo.

Americké ponorky nie sú podľa agentúry UPI vybavené oddelenými sprchami pre ženy, no s mužmi sa nesprchujú. Pri využívaní spoločných hygienických zariadení námorníčky na dvere umiestnia označenie, ktoré zakazuje mužom vstup.

USS Wyoming bola jednou z prvých amerických ponoriek, ktorá v roku 2011 zaradili do posádky i ženy. Príslušné nariadenie, ktoré námorníčkam pobyt na ponorkách zakazovalo, sa zrušilo o rok skôr. V americkom námorníctve môžu ženy slúžiť približne dvadsať rokov.

V americkej Oklahome pre zmenu špehoval ženy John Dugan na toaletách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy