Jasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
KĽDR hrozí ďalším jadrovým testom
Zdielať na

KĽDR hrozí ďalším jadrovým testom

SOUL / Severná Kórea oznámila, že v najbližšej dobe usporiada už štvrtý test atómovej bomby. Kim Čong-una k tomu údajne núti agresia Spojených štátov, ktoré na pôde OSN pretlačili rezolúciu, podľa ktorej patrí KLĎR pred súd v Haagu.

Výbor Valného zhromaždenia OSN pre ľudské práva v stredu schválil rezolúciu, podľa ktorej by sa predstavitelia severokórejského totalitného režimu mali v Haagu spovedať zo zločinov proti ľudskosti.

Podľa Pchjongjangu ale ide o provokáciu zo strany Spojených štátov, ktoré chcú zvrhnúť socialistický režim. Na obranu proti Američanom plánujú posilniť armádu a uskutočniť jadrový test. Ten zatiaľ Severokórejci uskutočnili trikrát, naposledy vlani vo februári.

111:19

"Rezolúcia je posiata zlomyseľnými obvineniami založenými na spikleneckých dokumentoch," píše sa vo vyhlásení pchjongjangského ministerstva zahraničných vecí.

Pre prijatie rezolúcie hlasovalo 111 členských štátov OSN. Proti bolo 19 krajín vrátane Ruska, Číny, Kuby, Bieloruska alebo Sýrie. Rozhodnutie musí ešte potvrdiť Rada bezpečnosti, čo sa ale pravdepodobne nestane.

Úspech v podobe zmenšenia bômb

"Bolo by nešťastné, keby sa Severná Kórea v reakcii na legitímny záujem medzinárodného spoločenstva o ľudské práva vyhrážala podobnou aktivitou," uviedol k severokórejským plánom na nový jadrový test hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Jeff Rathke.

Ako pripomína britská BBC, Pchjongjang jadrové testy usporiadal v rokoch 2006, 2009 a 2013.

Špeciálny veľvyslanec Kim Čong Una sa v Moskve stretol s prezidentom Vladimirom Putinom. Pozrite si priložené video:

Počas poslednej skúšky namerali americkí seizmológovia v oblasti atómovej strelnice otrasy o sile 4,9 a severokórejské štátne médiá víťazoslávne oznámili, že sa expertom podarilo bomby výrazne zmenšiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy