Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Kim Čong-un sa objavil na verejnosti
Zdielať na
Zahraničie

Kim Čong-un sa objavil na verejnosti

PCHJONGJANG / Vodca KĽDR Kim Čong-un sa po štyridsiatich dňoch v ústraní podľa miestnych médií objavil na verejnosti. Médiá zverejnili aj fotografiu, ktorá zobrazuje Kima s vychádzkovou palicou na inšpekcii bytového komplexu. Snímok však vyvoláva pochybnosti. Nedá sa totiž potvrdiť jeho aktuálnosť.

"Naši vedci sú vlastenci, ktorí svoje životy úplne zasvätili budovaniu bohatej a mocnej krajiny," cituje severokórejská agentúra KCNA Kima, ktorý navštívil novopostavený inštitút prírodných energetických zdrojov pri akadémii vied i dostavaný obytný komplex pre výskumníkov.

Kim sa objavil aj na titulnej stránke utorkového vydania severokórejských novín Rodong sinmun, ktorý je oficiálnym denníkom Kórejskej strany práce.

reuters

Autokrat, ktorého obklopujú poradcovia, je tradične oblečený v tmavom obleku s gombíkmi, pri chôdzi sa však opiera o palicu.

Choroba, prevrat i smrť

Tridsaťjedenročný Kim sa naposledy objavil na verejnosti 3. septembra, kedy s manželkou navštívil koncert. Odvtedy sa špekulovalo, či je zdravotne v poriadku. Kimove aktuálne fotografie sa totiž v severokórejských médiách objavovali denne. Nezúčastnil sa ani osláv 69. výročia od založenia Kórejskej strany práce. Hovorilo sa dokonca aj o prevrate či jeho smrti.

Najpravdepodobnejším vysvetlením Kimovej neúčasti na verejnosti je podľa miestnych médií rekonvalescencia po operácii členku.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy