Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kim Čong-un je stále pri moci, len si zranil nohu
Zdielať na

Kim Čong-un je stále pri moci, len si zranil nohu

SOUL / Severokórejský vodca Kim Čong-un sa na verejnosti neobjavil viac ako mesiac. Juhokórejské ministerstvo obrany oznámilo, že sa zdržiava mimo hlavného mesta Pchjongjang. O tom, čo sa s ním deje, sa dá len špekulovať.

"Pokiaľ viem, Kim sa zdržiava na inom mieste mimo Pchjongjang," uviedol juhokórejský minister obrany Han Min-ku. "Dostal som spoľahlivé informácie od našej rozviedky," dodal.

Kimova neprítomnosť na verejnosti vyvolala mnoho špekulácii. Polemizovalo sa o chorobe či dokonca o jeho zvrhnutí.

Napriek špekuláciám je však Kim stále pri moci. S touto informáciou prišiel vysokopostavený zdroj z jeho blízkeho okolia.

Zdroj vyvrátil i ďalšie špekulácie. "Nedošlo ku žiadnym zmenám vo vedení," uviedol. "Zranil si členok a koleno koncom augusta alebo začiatkom septembra, pretože trpí nadváhou," dodal.

Na zotavenie údajne Kim potrebuje asi sto dní.

Oficiálne médiá v komunistickej Kórejskej ľudovodemokratickej republike  koncom septembra prvýkrát priznali, že líder krajiny môže mať zdravotné problémy.

Potvrdili tak dohady, ktoré vznikli po tom, ako sa Kim už niekoľko týždňov neobjavil na verejnosti a po prvýkrát vynechal aj zasadnutie parlamentu. V dokumente severokórejskej štátnej televíznej stanice sa pritom uvádza, že vodca KĽDR sa v súčasnosti "necíti dobre".

Vraj nie je chorý

Podľa juhokórejských činiteľov Severokórejci vyhlásili, že mladý vodca KĽDR nie je chorý. Žiadne vysvetlenie jeho absencie ale neposkytli.

Reprofoto/KCNA

Kim Čong-un sa poslednýkrát na verejnosti objavil 3. septembra. Navštívil s manželkou koncert.

Odvtedy sa zdržiava v ústraní. Neobjavil sa ani pri takých príležitostiach, kedy sa jeho prítomnosť očakávala - napríklad návrat úspešných severokórejských športovcov z Ázijských hier, ktoré sa konali v Južnej Kórei.

Vodcovia mizli

Pre severokórejských vodcov nebolo nikdy nezvyčajné, že sa na istú dobu "stratili". V prípade Kima, ktorý sa v miestnych médiách objavoval takmer stále, je to prekvapivé.

SITA

Verejnosť čaká, či sa Kim objaví aspoň v piatok 10. októbra, kedy KĽDR oslavuje výročie založenia vládnucej strany.

Jeden z posledných momentov Kima na verejnosti:

Kórea pod vedením ženy?

S vysvetlením, čo sa deje v KĽDR prišli exilanti. Tvrdia, že Kim Čong-un sa stiahol, začal čo jeho pozíciu prebrala jeho sestra, píše nemecký Focus

Ďalšou z teórii je, že vodca je v skutočnosti chorý, a preto jeho sestra prebrala jeho úrad, no len dočasne.

"Je jednou z veľmi mála ľudí, o ktorých vieme, že je v kontakte s Kim Čong-unom," uviedol Michael Madden, vydavateľ North Korea
Leadership Watch Blog. 

Severokórejský profesor z hnutia "Intelektuálna Severná Kórea", zase tvrdí, že Kim Yo Čong je dokonca schopná vládnuť.

Na základe čoho sú o svojich tvrdeniach presvedčení, nie je známe, no udalosti posledných týždňov tomuto hodnoteniu zodpovedajú.

Doposiaľ sa Kimova sestra vyhýbala médiám a žila v ústraní, no 9. marca za náhle objavila v štátnej televízií. Prišla odovzdať svoj hlas v parlamentných voľbách.
 
Oblečená bola vo vojenskej uniforme. Odvtedy sa objavovala po boku svojho brata a v súčasnosti pracuje v kancelárii Kim Čong-una, kde organizuje verejné vystúpenia a zaisťuje i bezpečnostné opatrenia. Má väzby na vojenské vedenie i inteligenciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy