Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Diktátor Kim Čong-un sa skrýva, verejnosť ho nevidela už tri týždne
Zdielať na

Diktátor Kim Čong-un sa skrýva, verejnosť ho nevidela už tri týždne

PCHJONGJANG / Severokórejský diktátor Kim Čong-un sa už takmer tri týždne neobjavil na verejnosti. Začali sa tak špekulácie okolo možných zdravotných problémov mladého vodcu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky a tiež stability režimu.

K dohadom prispieva i fakt, že keď sa naposledy na verejnosti objavil, mal diktátor neistú chôdzu. Očividne kríval, píše The Telegraph

"Objavilo sa viacero správ, že Kimov zdravotný stav nie je dobrý, čo podporili i videozáznamy, na ktorých ho na tom istom mieste zachytili pred mesiacom v najlepšej forme a následne keď kráčal po tom istom koberci, kríval," uviedol japonský expert na severokórejské záležitosti Tošimicu Šigemura.

"Na záberoch je vidno, že nedokáže ísť ani rovno, ani rýchlo," dodal.

Vo štvrtok sa konalo mimoriadne zasadnutie parlamentu. Kim na rokovanie neprišiel. Ide o prvý prípad diktátorovej absencie, odkedy sa pred tromi rokmi oficiálne ujal funkcie vodcu krajiny.

Diktátor sa zmenil

Kim od smrti svojho otca v decembri 2011 viditeľne pribral. Mnohí to pripisujú nielen jeho láske k jedlu, ale aj k stresu zo štátnických povinností.

"Ďalším dôvodom, prečo sa Kim zdráha ukázať na verejnosti, môže byť prebiehajúci mocenský boj v severokórejskej armáde. Ten svedčí o nestabilite situácie v Pchjongjangu," vysvetlil Šigemura.

V minulom roku sa Kim stal terčom pokusu o atentát. Ten chceli spáchať nespokojní armádni dôstojníci. Nasledovali čistky medzi vysokými činiteľmi režimu, pretože Kim sa snažil upevniť svoju moc. "Taktiež sa mohla stať aj nejaká nehoda," polemizuje.

Severokórejský diktátor sa naposledy objavil na verejnosti 3. septembra na koncerte. Prišiel v sprievode svojej manželky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy