Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kim Čong-un nie je chorý, ale zvrhnutý
Zdielať na

Kim Čong-un nie je chorý, ale zvrhnutý

PCHJONGJANG / Dlhodobá neprítomnosť na verejnosti a minimum informácií spôsobili, že sa o severokórejskom lídrovi Kim Čong-unovi a jeho zdravotnom stave, začali šíriť konšpiračné teórie. Údajne bol však zvrhnutý, tvrdí to bývalý dôstojník kontrarozviedky Čang Čin-sung.

Kim Čong-un sa nechával s obľubou fotografovať pri rôznych príležitostiach, preto jeho niekoľkotýždňová neprítomnosť na verejnosti spôsobila pochybnosti, či je vodca KĽDR zdravotne v poriadku.

Na konci septembra sa v kórejských médiách objavila informácia o tom, že sa vodca necíti dobre. Údajne ho mala trápiť dna.

Bývalý dôstojník kontrarozviedky Čang Čin-sung však vyhlásil, že Kim Čong-un už nie je vodcom krajiny. S týmto tvrdením mal prísť na konferencii v Holandsku, ktorá sa uskutočnila na konci septembra aj za účasti niekoľkých elitných vyhnancov, píše Daily Mail

sita

Čin-sung tvrdí, že Kim Čong-una zvrhli už v roku 2013. "Severná Kórea sa momentálne zmieta v občianskej vojne," vyhlásil. Niektorí chcú vraj udržať komunizmus, iní sa naopak nebránia zavedeniu prvkov kapitalizmu. "Na jednej strane sú ľudia, ktorí chcú udržiavať režim, na druhej strane, nie že by ľudia bojovali proti režimu, oni chcú využiť situáciu a získať vplyv," povedal pre Vice News Čin-sung. 

Reprophoto/Daily Mail

Prevrat sa mal odohrať v čase, keď bol popravený strýko Kim Čong-una Čang Sung-taek. Podľa analytikov krajine v skutočnosti vládol práve Sung-taek so svojou manželkou, sestrou Kim Čong-ila. Ten mal pred svojou smrťou sestru poveriť upevňovaním synovej autority.

Podľa magazínu The Diplomat má KĽDR v súčasnosti vládnuť mladšia sestra Kim Čong-una Kim Jo-čong. 

Kim Čong-un v klipe tancuje s Obamom, pozrite sa:

Najčítanejšie správy