Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európsky parlament odklepol Junckerovu Komisiu
Zdielať na

Európsky parlament odklepol Junckerovu Komisiu

Zdroj: SITA

BRUSEL / Európsky parlament v stredu podľa očakávania schválil novú Európskou komisiu na čele s predsedom Jean-Claude Junckerom. Pre dvadsaťosemčlenný tím zdvihlo ruku 423 europoslancov z 699 prítomných. Unijná "vláda" sa ujme funkcie 1. novembra.

Všeobecne sa predpokladalo, že zákonodarny orgán Európskej únie schváli Junckerov tím. Odsúhlasení komisári sú v drvivej väčšine reprezentantmi strán zastúpených v štyroch najsilnejších politických frakciách 751-členného Európskeho parlamentu. V májových voľbách zvíťazili ľudovci (EPP), socialisti (S&D). Európski konzervatívci a reformisti (ECR) a liberáli (ALDE).

Zástupcovia frakcie ECR dali pred stredajším hlasovaním jasne najavo, že sa zdržia. "My vašu Komisiu nepodporíme, pretože má federalistický program, ktorý je v rozpore s našim programom," vyhlásil český člen Jan Zahadil.

"Obávam sa, že vaša Komisia bude horšia, než tá doterajšia Barrosova," dodal.

Proti sa tiež postavili racionalisti, euroskeptici, Zelení a ľavicová frakcia GUE/NGL, ktorej členovia tesne pred hlasovaním ukázali transparenty s nápisom "Nie úsporám".

Ľudovci podporovali

Opačný názor maju zástupcovia najsilnejšie frakcie EPP. "Včasné schválenie umožní Komisii ujať sa svojich úloh už od 1. novembra, to je dobrá správa. Situácia v Európe je vážna a odkladanie nasadenia nových komisárov je veľká strata pre všetkých," komentoval schválenie Pavel Svoboda.

Po dnešku naďalej platí, že europoslanci Európsku komisiu doposiaľ vždy, aj napriek výhradám vo výboroch, schválili. Hroziacemi neschváleniu Komisie predišiel terajší predseda José Barroso v októbri 2004, kedy tesne pred hlasovaním v pléne Parlamentu návrh stiahli.

Medzi programové priority novej Komisie patrí dodržiavanie fiškálnej disciplíny, podpora rastu, tvorba pracovných miest, budovanie infraštruktúry alebo podpora obnoviteľných energetických zdrojov či znižovanie energetickej náročnosti.

Juncker v stredu novú unijnú exekutívu označil za "Komisiu poslednej šance". "Občania strácajú dôveru v naše inštitúcie. Je čas vdýchnuť európskemu projektu nový život," vyhlásil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy