Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jean-Claude Juncker je novým šéfom Európy
Zdielať na

Jean-Claude Juncker je novým šéfom Európy

ŠTRASBURG / Europoslanci na svojom druhom zasadaní potvrdili bývalého luxemburského expremiéra ako nového predsedu Európskej komisie. Jean-Claude Juncker získal v tajnej voľbe 422 hlasov. Správu priniesol britský The Guardian.

Lídri Európskej únie sa na summite dohodli na jednom mene - budúcim predsedom Európskej komisie bude luxemburský expremiér Jean-Claude Juncker.

Politik bol kandidátom Európskej ľudovej strany, víťaza májových volieb do europarlamentu. Získal 422 hlasov z celkového počtu 751 europoslancov. "Padlo rozhodnutie," napísal na sociálnej sieti Twitter prezident Európskej únie Herman van Rompuy.

Jeho úspech nie je prekvapením. Juncker mal podporu najväčších európskych politických zoskupení. Súčasnú komisiu José Barrosa by mal ešte nezostavený Junckerov tím vystriedať na jeseň, píše The Guardian.

Priamo v Bruseli bol aj reportér Adam Zavřel, pozrite si reportáž:

V troch jazykov

Hlasovaniu predchádzal Junckerov hodinový prejav. Politik v ňom vyhlásil, že spoločná európska mena bráni Európu, jej ekonomiku aj občanov.

Pozrite si prejav Junckera v europarlamente:

Niekdajší luxemburský premiér a bývalý šéf euroskupiny si za svoje slová vyslúžil potlesk ale aj odmietavé pokriky. Svoj prejav prednášal na striedačku vo francúzštine, nemčine i angličtine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy