Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Európska únia vyberie kandidáta na šéfa komisie
Zdielať na

Európska únia vyberie kandidáta na šéfa komisie

Zdroj: SITA

BRUSEL / Lídri členských krajín Európskej únie zvolia nového predsedu Európskej komisie. Najväčšie šance má luxemburský expremiér Jean-Claude Juncker. Summit sa začne slávnostným podpisom asociačných a obchodných dohôd medzi EÚ a Ukrajinou, Gruzínskom a Moldavskom.

Väčšina členských krajín podporuje Junckera. Presadzuje ho aj Európsky parlament s odôvodnením, že Junckerova Európska ľudová strana sa stala víťazom májových volieb.

Proti je britský premiér David Cameron. "Ak bude zvolený Juncker, stojím si za tým, že je to zlý postoj. Podľa mňa je to chybný krok pre celú Európu," podotkol.

Nadpolovičná väčšina

Výhrady má aj maďarský premiér Viktor Orbán. Ak nezmení názor, očakáva sa, že summit Junckerovu nomináciu presadí hlasovaním, čo by bol bezprecedentný krok pri výbere kandidáta na predsedu komisie.

Členské krajiny šéfa komisie nominujú, parlament ho musí schváliť nadpolovičnou väčšinou hlasov.

Koniec dramatickej cesty

Európsky summit začne podpisom asociačných a obchodných dohôd s Ukrajinou, Gruzínskom a Moldavskom. V piatok končí krehké a porušované prímerie, ktorý vyhlásil ako súčasť svojho mierového plánu pre východ Ukrajiny prezident Petro Porošenko.

Podpis ekonomickej časti asociačnej dohody s Ukrajinou zavŕši dramatickú cestu k uzavretiu tejto zmluvy.

Politickú časť podpísal v Bruseli ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk ešte na konci marca. Jadrom ekonomickej časti dohody je odstránenie väčšiny dovozných ciel na oboch stranách. Postupne sa budú zbližovať ukrajinské a unijné normy a zjednoduší sa prístup ukrajinského tovaru na európsky trh.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy