Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Juncker dostal všetky nominácie na eurokomisárov, začína vyberať
Zdielať na

Juncker dostal všetky nominácie na eurokomisárov, začína vyberať

Zdroj: SITA

BRUSEL / Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker už má v rukách kompletný zoznam kandidátov na komisárov Európskej únie. Posledné odovzdalo svoju nomináciu Belgicko. Medzi dvadsiatimi ôsmimi nomináciami je len sedem žien.

Belgicko navrhlo do Európskej komisie ako svoju zástupkyňu európsku poslankyňu Marianne Thyssen. Pripojilo sa tak k šiestim členským krajinám, ktoré vyslali do Bruselu ženy.

Okrem Českej republiky a Belgicka tak urobili i Bulharsko, Dánsko, Slovinsko a Švédsko. Talianska ministerka zahraničných vecí Federica Mohgerini bude v Komisii zastávať post šéfky diplomacie.

Cyprus svojho kandidáta tiež nominoval, no meno zatiaľ známe nie je. Počet žien by sa tam mohol ešte o jednu zvýšiť. Špekuluje sa ale, že by mohlo ísť o muža - Christosa Stylianidisa.

Viac žien

Predseda Jean-Claude Juncker by mohol mať problém so schválením Komisie v Európskom parlamente. Ten dal už najavo, že sa nezmieri s nižším počtom žien v Komisii, ako doposiaľ.

Luxemburčan Juncker chcel žien dokonca viac. V odstupujúcej Barrosovej Komisii pôsobilo až deväť žien.

Juncker chce definitívne rozdelenie rezortov zverejniť až budúci týždeň. Kandidáti musia ešte podstúpiť dialóg v Európskom parlamente. Proces známy ako takzvané grilovanie.

"Grilovať" by sa malo začať 29. septembra a koniec sa plánuje 9. októbra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy