Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Honorárny konzul v Nepále dal úrad bokom, zachraňoval Slovákov
Zdielať na

Honorárny konzul v Nepále dal úrad bokom, zachraňoval Slovákov

KATMANDÚ / Slovenskí horolezci, ktorí zahynuli v Himalájach, sa do vlasti vrátia v pondelok. Potvrdil nám to veľvyslanec v Indii, ktorý zabezpečuje ich prepravu. V nepálskom hlavnom meste Káthmandú sa s ním rozprával zahraničný spravodaj TV JOJ Martin Krpač.

Štáb TV JOJ sa stretol aj s časťou zachránenej slovenskej expedície. Jej členovia sú po desivom zážitku v šoku a odmietajú hovoriť s médiami.

Na slovenskom konzuláte v Káthmandu sa nespí, neje a zamestnanci majú práce viac ako dosť. Veľvyslanec s konzulom spolupracujú so záchrannými tímami. Tie v Himalájach stále hľadajú nezvestných ľudí, aj Slovákov.

"Približne dvadsať ľudí, o ktorých vieme, že sa nachádzajú v Nepále, sa ešte stále neprihlásilo ," povedal veľvyslanec Slovenska v Indii Žigmund Bertók.

Hľadal aj honorárny konzul

Slovenský honorárny konzul v Nepále Pasang Dawa Sherpa a jeho syn hľadali Slovákov. Vo vrtuľníku alebo pešo v snehu sa brodili a podieľali sa na záchrane deväťčlennej slovenskej expedície. "Som slovenský konzul a toto sú moje pracovné povinnosti. Bolo potrebné tých zachránených dostať čo najskôr do bezpečia, preč z hôr," hovorí Dawa Sherpa.

Prevoz tiel bežnou linkou

O dvoch kamarátov horolezci prišli. Dvaja členovia z expedície ich prišli do Káthmandu identifikovať. Na rozhovor pre médiá sa zatiaľ necítia. Spomienky na to, čo zažili, sú príliš čerstvé. "Nachádzajú sa na dvoch miestach. Dvaja sa nachádzajú v Káthmandú kvôli identifikácii aj kvôli koordinácii odchodu členov delegácie. ostatní sa nachádzajú v Pokhare," dodal Bertók. 

Telá dvoch Slovákov sú momentálne uložené na nemeckej ambasáde, prevezené budú v pondelok klasickou linkou cez Istanbul do Viedne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy