Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nemecká opozícia žaluje kvôli Snowdenovi vládu
Zdielať na

Nemecká opozícia žaluje kvôli Snowdenovi vládu

Zdroj: SITA

BERLÍN / Nemecká opozícia podala žalobu na ústavný súd. Dôvodom je fakt, že kabinet bráni výpovedi bývalého analytika Americkej národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Edwarda Snowdena pred parlamentným výborom v Berlíne. Vláda tým podľa opozície ohrozuje demokratické usporiadanie v Nemecku, keďže bráni parlamentu, aby preveril rozsah sledovania nemeckých občanov zo strany NSA.

"Cítime povinnosť objasniť jeden z najväčších škandálov posledných rokov. Chceme zistiť, do akej miery americké, ale aj nemecké a iné tajné služby, sledovali bezúhonných občanov a narúšali ich súkromie," vyhlásila poslankyňa postkomunistickej ľavice Martina Renner.

"Verejnosť má právo sledovať Snowdenovu výpoveď v Berlíne. Vláda sa však tomu snaží zabrániť," uviedla Renner. "Nezmierime sa s tým, že vláda rozhodne o tom, čo ostane tajné. Podľa ústavy je našou úlohou kontrolovať činnosť tajných služieb a robiť to transparentným spôsobom," dodala.

Potrebujú jeho výpoveď

Snowden dal v minulosti najavo, že je ochotný vypovedať pred zvláštnym výborom Spolkového snemu, ktorý sa zaoberá činnosťou NSA v Nemecku. Nemecká vláda však neposkytla žiadne právne záruky, že Snowdena v prípade jeho návštevy v Berlíne nevydá do Spojených štátov, ktoré na neho vydali zatykač.

noviny.sk

Poslanci vládnych konzervatívcov a socialistov vo výbore preto presadili, že Snowdena vypočujú v ruskom azyle, a to buď osobne alebo prostredníctvom videokonferencie.

Opozícia však proti tomu protestuje. "Pripadalo by mi groteskné, keby sme išli do Moskvy v čase ukrajinskej krízy, obzvlášť, keď zvážime správanie režimu Vladimira Putina," povedal poslanec za Zelených Konstantin von Notz. Poukázal pritom na štvrtkové rozhodnutie ruských úradov, ktoré nepovolili nemeckej europoslankyni Rebecce Harms, kritičke Vladimira Putina, vstup do krajiny. 

Von Notz si je ale vedomý, že je Snowden v celej afére NSA kľúčovým svedkom. "Môže nám pomôcť objasniť, čo sa dialo, koho odpočúvali a či sa na tom podieľali aj nemecké tajné služby," vysvetlil. "Potrebujeme ho vypočuť a naše úrady nám kážu, aby sa tak stalo v priestoroch Spolkového snemu. Dúfam, že ústavný súd pomôže parlamentu splniť jeho kontrolnú funkciu," dodal.

Predstavitelia opozície veria, že ústavný súd nariadi vláde, aby zaistila podmienky na Snowdenu výpoveď v Nemecku. Renner priznala, že dúfajú, že sa rozhodnutia dočkajú ešte pred uplynutím súčasného funkčného obdobia parlamentu v roku 2017.

Kultový hrdina

"Viem, že sledujete môj telefón. Hovoril som o tom s Manning a Snowdenom," rapuje nemecký hip hopový umelec MoTrip vo svojej piesni "Guten Morgen NSA". Okrem Snowdena sa tu odkazuje aj na Chelsea Manning, bývalú americkú vojačku, známu aj ako Bradley Manning z čias, keď bola ešte mužom. Manning dostala 35 rokov za neoprávnené nakladanie s utajovanými informáciami a ich zverejnenie, píše The Wall Street Journal. 

Aféra zo Snowdena spravila v Nemecku doslova kultového hrdinu.

sita

Bojí sa o život

Edward Snowden minulý rok odovzdal novinárom materiály, podľa ktorých NSA dlhé roky sledovala elektronickú komunikáciu státisícov ľudí po celom svete, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkel.

Snowden sa momentálne ukrýva v Rusku, kde získal azyl. V USA bol pre únik tajných informácií obvinený a hrozí mu tridsaťročné väzenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy