Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Výbuch v Káhire si vyžiadal štyroch mŕtvych
Zdielať na

Výbuch v Káhire si vyžiadal štyroch mŕtvych

Zdroj: maps.google.com

KÁHIRA / Silná nálož nastražená pri okraji cesty explodovala v centre Káhiry. Výbuch si vyžiadal až štyroch mŕtvych a neupresnený počet zranených, väčšinou policajných príslušníkov, oznámili egyptské médiá.

Terčom útoku bolo očividne policajné kontrolné stanovisko pri jednom z vchodov do budovy ministerstva zahraničia. Na mieste zomreli dvaja vyšší policajní dôstojníci. Väčší pošet policajtov bol podľa ministerstva vnútra zranený. Zdroje AFP hovorili naviac o dvoch obetiach medzi civilistami.

K útoku sa nikto neprihlásil, akcia sa ale podľa zahraničných agentúr podobala útokom, ktoré páchajú islamistickí rebeli. Tí sa usilujú o zvrhnutie káhirskej vlády podporovanej USA.

Násilnú kampaň islamistických radikálov v Egypte odštartovalo minuloročné zvrhnutie prezidenta Muhammada Mursího armádou.

Terčom bezpečnostné zložky

Terčom islamistov sú väčšinou bezpečnostné sily. Útoky sa spočiatku sústredili na Sinajský polostrov, v poslednej dobe ich ale pribúda aj v metropole, v delte Nílu a v odladhlých púštnych oblastiach na západe krajiny.

Aktivita egyptských radikálov v poslednej dobe zosilnela s postupom extrémistov Islamský štát (IS) v Iraku a Sýrii.

Dnešný útok v Káhire neskončil síce vysokým počtom mŕtvych, každý atentát v metropole ale prehlbuje pochybnosti o schopnostiach egyptských ozbrojených síl, poznamenala agentúra Reuters.

Armáda a policajné zložky sa zaviazali, že skoncujú s krvavými akciami islamistických radikálov, ktoré ťažko dopadajú na domáci turistický priemysel - hlavný pilier egyptskej ekonomiky.

Pád armádneho vrtuľníka

Egyptská armáda v nedeľu stratila šesť mužov pri zrútení vojenskej helikoptéry juhovýchodne od Káhiry. V tomto prípade ale nešlo o násilnú akciu, ale o dôsledok technickej závady, oznámilo ministerstvo obrany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy