Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ukrajina aj napriek prímeriu hlási mŕtvych
Zdielať na

Ukrajina aj napriek prímeriu hlási mŕtvych

KYJEV / Napriek prímeriu medzi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatistami obe strany z východnej Ukrajiny ďalej hlásia lokálne incidenty. Podľa Kyjeva za uplynulých 24 hodín na vládnej strane zahynul najmenej jeden záchranár.

Pod paľbou sa vraj znova ocitli vládne oddiely na doneckom letisku. Na polostrove Krym sa údajne koncentrujú ruské jednotky. Povstalci naopak tvrdia, že ukrajinská armáda počas noci zabila troch civilistov.

Viac pozorovateľov

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) oznámila zámer, že počet svojich pozorovateľov na Ukrajine do konca novembra zdvojnásobí na číslo 500.

"Teroristi a ruskí vojaci pokračujú v ostreľovaní letiska v Donecku. V jeho okolí už bolo zničených množstvo budov. Za uplynulých 24 hodín naše jednotky odrazili jeden útok a zaznamenali štyri ostreľovania," povedal novinárom hovorca ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrij Lysenko.

Za teroristov Kyjev označuje povstalcov z východu Ukrajiny. Podľa denníka Ukrajinska pravda Lysenko dodal, že zahynul jeden príslušník záchranného zboru a traja vojaci boli zranení.

Zhromažďovanie vojakov

S odvolaním na údajné rozviedky Lysenko rovnako upozornil na zhromažďovanie asi štyroch tisícov vojakov z jednotiek pôsobiacich na severe Krymu so všetkou muníciou a technikou.

Ukrajinskí pohraničníci podľa hovorcu zaznamenali najmenej tri prípady, kedy sa Rusi pokúšali o prienik za pomoci bezpilotných lietadiel, a to pri Mariuople a na Kryme.

Šesť mŕtvych?

Povstalci naopak podľa agentúry Novorosinform tvrdia, že sa počas uplynulej noci kľud zbraní celkom dodržoval, odhliadnuc od neoprávnených ukrajinských obvinení a ojedinelých incidentov. Pri nich mala paľba vládnych jednotiek údajne zraniť štyroch povstalcov, zabiť dvoch civilistov a ďalších štyroch zraniť.

Ďalšia civilistka vraj zahynula pri nehode ukrajinského tanku. Vládne vojská podľa povstaleckej rozviedky posilnila aj jednotka viac než tridsiatich odstrelovačiek, údajne z Pobaltia, ktorá je sústredená v obci Novoajdar v Luhanskej oblasti.

Témou dňa na Ukrajine je stále ďalší osud krehkého prímeria medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vládnymi jednotkami na východe krajiny, a tiež návšteva Petra Porošenka vo Washingtone. Ukrajinského prezidenta má v Bielom dome prijať jeho kolega Barack Obama. Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy