Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Porošenko na ceste do zámoria, čakať ho bude sám Obama
Zdielať na

Porošenko na ceste do zámoria, čakať ho bude sám Obama

KYJEV/WASHINGTON / Témou dňa na Ukrajine je ďalší osud krehkého prímeria medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vládnymi jednotkami na východe krajiny, a tiež návšteva Petra Porošenka vo Washingtone. Ukrajinského prezidenta má v Bielom dome prijať jeho kolega Barack Obama.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko tiež prednesie slávnostný preslov v Kongrese, čo sa chápe ako gesto americkej solidarity s krajinou, ktorá v marci čelila ruskej anexii Krymu a od apríla sa potýka s proruským povstaním na východe.

Boje, ktorá si vyžiadali vyše tritisíc obetí, ukončilo začiatkom tohto mesiaca prímerie, ktoré však často narušujú incidenty a prestrelky.

Porošenko bude druhým najvyšším predstaviteľom Ukrajiny, ktorý z tribúny Kongresu Spojených štátov prehovorí. V apríli 2005 pozvali americkí zákonodarcovia vtedajšieho prezidenta Viktora Juščenka.

SITA

"Porošenkova cesta do Spojených štátov má demonštrovať americkú podporu ukrajinskej snahe o demokraciu, nezávislosť a stabilitu," vyhlásil minulý týždeň hovorca Bieleho domu Josh Earnest. 

Obama podľa Earnesta chce ukrajinského prezidenta uistiť, že Spojené štáty stoja na strane stúpencov ukrajinskej zvrchovanosti a územnej celistvosti.

SITA

Na pripravovanú zahraničnú cestu Porošenka zareagoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. "Dúfam, že demokracia, ktorú chcú Spojené štáty na Ukrajine podporovať, nebude podobná tej irackej alebo líbyjskej," povedal.

SITA

Skeptický bol Pavlo Klimkin, ktorý s Porošenkom do Štátov odcestoval. "Ak mám byť úprimný, nemám pocit, že Spojené štáty a Európska únia robia dosť pre Ukrajinu. Myslím, že pre ukrajinskí ľud môžu urobiť viac. Ľudia totiž majú pocit, že oni sú v prvej línii v boji za európske hodnoty," povedal Klimkin pre Washington Post.

Porošenko sa krátko pred cestou do zámoria vyjadril, že sa snaží o to, aby Ukrajina získala postavenie amerického spojenca.

Petro Porošenko pristál v Kanade, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy