Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ukrajina sa zbližuje s EÚ, poslanci ratifikovali asociačnú dohodu
Zdielať na

Ukrajina sa zbližuje s EÚ, poslanci ratifikovali asociačnú dohodu

MOSKVA / Symbolickou súbežnou ratifikáciou v Európskom parlamente a na pôde ukrajinskej Najvyššej rady v utorok formálne skončil proces pridruženia Ukrajiny k Európskej únii. V kyjevskej snemovni, ktorú tvorí 450 poslancov, sa za ratifikáciu postavilo 355 poslancov, v štrasburskom parlamente 535 zo 697 europoslancov.

Ukrajinský parlament v utorok schválil ratifikáciu asociačnej dohody s Európskou úniou. Urobil tak v čase, keď o tomto bode rokujú aj poslanci Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Súčasťou asociačnej dohody mala byť pôvodne aj dohoda o voľnom obchode, jej implementáciu však minulý týždeň Brusel nečakane pozastavil až do roku 2016.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil asociačnú dohodu za prejav európskej solidarity. "Ukrajina sa dostáva na cestu pokroku," vyhlásil.

Európsky parlament zažil jedno z najdôležitejších hlasovaní, pozrite si reportáž Adama Zavřela priamo zo Štrasburgu:

Lídri telefonovali

V pondelok ruský prezident Vladimir Putin telefonoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkel a šéfom Európskej komisie José Barrosom. Lídri hovorili o pridružení Ukrajiny k EÚ a ochabujúcich dodávkach ruského plynu do Európy. Putin sľúbil, že bude Moskva o problémoch s plynom usilovne rokovať so svojimi európskymi partnermi. 

Ruský prezident v telefonáte s Barrosom a Merkel spomenul aj výsledky piatkového rokovania európskeho komisára pre obchod s ukrajinským ministrom zahraničných vecí a ruským ministrom hospodárstva. 

Práve tu padlo rozhodnutie, že zmluva o voľnom obchode EÚ s Ukrajinou, ktorá je súčasťou asociačnej dohody, sa začne uplatňovať až v roku 2016.

Rusku sa hospodárske zbližovanie Ukrajiny a EÚ nepáči a v prípade spustenia režimu voľného obchodu, pohrozilo zavedením ciel na ukrajinské výrobky.

Dohodli sa

Putin však výsledky piatkového rokovania hodnotil pozitívne. Podľa neho je ale potrebné upresniť praktické detaily. Ako uviedol Barroso, momentálne sa očakávajú konzultácie jednotlivých štátov EÚ, ktorých témou bude odklad voľného obchodu.

Putin s Barrosom sa rozprávali aj o dodávkach ruského plynu. Zhodli sa, že je nevyhnutné usporiadať ministerskú schôdzu, a to čo najskôr. Jej termín navrhne Moskva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy