Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Obama sa chystá zaútočiť na Islamský štát v Sýrii
Zdielať na

Obama sa chystá zaútočiť na Islamský štát v Sýrii

WASHINGTON / Americký prezident Barack Obama v stredajšom očakávanom prejave oznámil rozšírenie leteckých útokov na islamských radikálov z organizácie Islamský štát (IS) v Iraku a najnovšie aj na území Sýrie. Obama v predvečer trinásteho výročia útokov na New York a Washington deklaroval tvrdý postup v záujme definitívneho zničenia náboženských radikálov, ktorých označoval ako ISIL.

Obama zároveň ohlásil zámer vyčleniť finančné zdroje na vyzbrojenie a výcvik sýrskej opozície ako "najlepšej protiváhy voči extrémistom ako je ISIL".

Do Iraku by zároveň podľa jeho slov malo zamieriť ďalších takmer 500 amerických vojenských poradcov s úlohou pomôcť irackým ozbrojeným silám.

Konštanta v neistom svete

Šéf Bieleho domu okrem iného označil USA za "konštantu v neistom svete", ktorá má kapacitu zmobilizovať svet proti teroristom, proti "ruskej agresii či podporiť právo ukrajinského ľudu na určenie vlastného osudu". V tejto súvislosti poukázal na bezkonkurenčné americké technológie.

Obama chce zaútočiť proti ISIL, pozrite si reportáž:

Rakovina ISIL

"Znamená to, že nebudem váhať podniknúť akciu voči ISIL v Sýrii a taktiež v Iraku. Toto je kľúčovým princípom môjho prezidentovania: ak ohrozujete Amerike, bezpečné útočisko nenájdete. Bude však trvať, kým vykoreníme rakovinu akou je ISIL," povedal Obama, ktorý potvrdil zistenia amerických tajných služieb hovoriacich o tisíckach cudzincoch vrátane Európanov a Američanov bojujúcich na strane extrémistov.

Obama nezabudol ani agitovať pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami. "Amerika je dnes v lepšej pozície zhostiť sa svojej budúcnosti ako akákoľvek iná krajina na Zemi," uviedol šéf Bieleho domu, na ktorého čelo sa postavil v roku 2009.

Neutíchajúce útoky Islamského štátu v Pásme Gazy, pozrite si video:

Výber výrokov Baracka Obamu

"Ujasnime si dve veci: ISIL nie je islamský - žiadne náboženstvo neodpúšťa vraždenie nevinných a väčšina obetí ISIL boli moslimovia. ISIL určite nie je štát," povedal Barack počas príhovoru.

"Náš cieľ je jasný: S pomocou širokej a dlhodobej protiteroristickej stratégie ISIL pokoríme a nakoniec zničíme," pokračoval.

"Povedal som jasne, že budeme prenasledovať teroristov, ktorí ohrozujú našu krajinu, nech sú kdekoľvek. Znamená to, že nebudem váhať zasiahnuť proti ISIL v Sýrii rovnako tak ani v Iraku. To je kľúčom môjho rozhodovania ako prezidenta - ak ohrozujete Ameriku, nenájdete útočisko nikde," adresoval tvrdé slová.

"ISIL je nebezpečný ako pre Irak a Sýriu, tak pre širšiu oblasť Blízkeho východu - čo zahŕňa amerických občanov, personál i zariadenie. Pokiaľ ich svet nechá tak, môžu sa títo teroristi stať hrozbou i mimo tejto oblasti vrátane Spojených štátov," dodal.

"Vyšlem do Iraku ďalších štyristosedemdesiatpäť vojakov. Ako som už povedal, nebudú nasadení do bojov - nebudú zatiahnutí do ďalšej pozemnej vojny v Iraku. Sú tam za potreby, aby pomohli irackým a kurdským jednotkám pri výcviku, vyzbrojovaní a zhromažďovaní tajných informácií," ozrejmil plány Obama.

"To je najvyššia forma amerického vodcovstva. Stojíme pri tých, ktorí bojujú za svoju slobodu, a spájame ďalšie národy v záujme spoločnej bezpečnosti a ľudskosti," povedal.

"Mám právomoc sám sa postaviť hrozbe ISIL, ale verím, že náš národ je silnejší, ak prezident spolupracuje s Kongresom. Vítam preto podporu Kongresu pre toto úsilie, aby sme ukázali svetu, že Američania sú jednotní v obrane proti tomuto nebezpečenstvu," dodal.

"ODstránenie rakoviny, akou je ISIL, potrvá. Pri každej vojenskej akcii existuje riziko najmä pre mužov a ženy v armáde, ktorí sú touto úlohou poverení. Prajem si, aby Američania porozumeli tomu, že toto úsilie sa líši od vojen v Iraku a Afganistane. Americkí vojaci nebudú bojovať na pôde cudzieho štátu," uviedol.

"Táto protiteroristická kampaň bude vytrvalé a neústupné úsilie likvidácie ISIL odvšade, kde sa nachádza, s použitím nášho letectva a s našou podporou pre partnerské sily bojujúce v krajine. Túto stratégiu proti teroristom prostredníctvom podpory našich partnerov v bojových líniách sme používali celé roky úspešne v Somálku a Jemene," pokračoval.

"Keď sme pomohli predísť jednému masakru civilistov uväznených v odľahlých horách, povedal jeden z nich: ´Vďačíme za svoje životy našim americkým priateľom. Naše deti si budú navždy pamätať, že existoval niekto, kto vedel o našom boji a podnikol slhú cestu k ochrane nevinných ľudí´. Týmto spôsobom meníme svet," uzavrel.

Barack Obama hovorí o rozšírení leteckých útokov, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy