Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Obama k prímeriu: Rusko predstiera, že na Ukrajine nezasahuje
Zdielať na

Obama k prímeriu: Rusko predstiera, že na Ukrajine nezasahuje

TALLIN / Žiadne prímerie na Ukrajine nebude efektívne, ak Rusko neprestane predstierať, že v konflikte nezohráva žiadnu úlohu. Zároveň nesmie posielať na Ukrajinu ďalších vojakov. Americký prezident Barack obama to povedal na návšteve Estónska.

Kyjev v stredu oznámil, že sa prezidenti Ruska a Ukrajiny dohodli na trvalom prímerí v Doneckej oblasti. Hovorca Kremľa informáciu poprel. Dohoda údajne neexistuje, pretože Rusko podľa neho nie je jednou zo strán ukrajinského konfliktu.

Dmitrij Peskov pripustil, že sa prezidenti počas telefonátu do značnej miery zhodli na krokoch, ktoré majú k trvalému prímeriu viesť.

Boja sa Rusov

"Ak Rusko bude naďalej posielať separatistom tanky, vojakov, zbrane a poradcov v prestrojení, nikdy nedôjde k reálnemu politickému zmieru," reagoval Obama na tlačovej konferencii po schôdzke s estónskym prezidentom Toomasom Hendrikom Ilvesom v Talline.

Americký prezident pricestoval na návštevu Tallinu deň pred zahájením summitu NATO vo Walese, aby upokojil svojich pobaltských spojencov, ktorí sa obávajú Ruska v súvislosti s jeho aktivitou na Ukrajine.

USA majú na základe Severoatlantickej zmluvy povinnosť kolektívnej obrany členov Aliancie. "Estónsko nikdy nezostane samo," vyhlásil.

Príchod Baracka Obamu do Tallinu si pozrite v priloženom videu:

Obama oznámil, že Američania chystajú v Pobaltí nové letecké cvičenia. V júni sa v pobaltských krajinách uskutočnili rozsiahle vojenské manévre NATO, ktoré sa stali terčom ostrej kritiky zo strany Moskvy.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy