Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Video z popravy amerického novinára je autentické
Zdielať na

Video z popravy amerického novinára je autentické

DAMASK / Americkí experti, ktorí overujú pravosť videa zobrazujúceho vraždu amerického novinára Stevena Sotloffa, špekulujú, že ho islamisti zabili už skôr. Niektorí špekulujú, že sa tak mohlo stať krátko po tom, čo Islamský štát pred dvomi týždňami zabil Jamesa Foleyho, píše New York Times.

Podľa expertov na boj proti terorizmu mohli novinára zabiť v ronakom čase ako Foleyho, špekulujú podľa New York Times. Rodina tieto tvrdenia odmieta a domnieva sa, že vláda sa snaží vyhnúť obvineniam, že neurobila dosť pre záchranu Sotloffa.

"Je to pre nás frustrujúce. Vraveli nám, aby sme nedúfali v pozitívny výsledok," povedala osoba blízka rodine. Matka zabitého sa dokonca obrátila na chaliga Islamského štátu Ibrahima.

Nejasný záznam

Podľa niektorých expertov sa vo videu objavuje i narážka na americké nálety na mesto Amirlí.

Záznam z miesta nie je jasne zreteľný. Jasná je iba zmienka o vzdušných útokoch na oblasť mohulskej priehrady.

Čakajú na potvrdenie

Americký prezident Barack Obama smrť Sotloffa zatiaľ nekomentoval aj napriek tomu, že jeho auntenticita bola potvrdená americkými úradmi.

Hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady Bernadette Meechan vyjadrila sústrasť pozostalým. "Sme zdesení brutálnou vraždou nevinného amerického novinára. Vyjadrujeme najhlbšiu sústrasť rodine a priateľom."

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov a citlivé povahy

Ďalší rukojemníci v ohrození

Bývalý riaditeľ rady Steven Simon sa vyjadril otvorene. "Vraždu Steva Sotloffa sme čakali," vyhlásil.

Podobný osud môže postihnúť ďalších rukojemníkov. Islamský štát drží ďalších dvoch Američanov a troch Britov. Väčšinou ide o humanitárnych pracovníkov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy