Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Slovensko sťahuje z Afganistanu vojenskú techniku aj muníciu
Zdielať na

Slovensko sťahuje z Afganistanu vojenskú techniku aj muníciu

BRATISLAVA / Armáda odštartovala najnáročnejšie sťahovanie v dejinách. Reč je o sťahovaní našich vojsk z Afganistanu. Mandát operácie ISAF je do konca roka, a tak na naše územie dorazila prvá veľká várka vojenského materiálu.

Exkluzívne zábery natočili pod prísnym utajením ľudia z ministerstva obrany. "Celkovo je to päťdesiatdeväť ton vojenského materiálu, ktorý bol privezený. Tento materiál budú naďalej využívať príslušníci ozbrojených síl Slovenskej republiky," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. 

Oblečenie aj nábytok

V prvej veľkej várke prišlo oblečenie, vojenský nábytok zo základne, sanitka či vojenské vozidlo Aktis. Že by bola v kontajneroch munícia či zbrane, ministerstvo nepotvrdilo. Vzhľadom na vysokú stupeň utajenia ani nemôže. Ide totiž o najzložitejšiu logistickú akciu v dejinách.

"Je v podstate operáciou v operácii. Čiže je to veľmi vojensky rozsiahla akcia. Z hľadiska plánovania pomerne náročná záležitosť," uviedol analytik CEPI Marián Majer.

Ak sa pozornosť presunie na sťahovanie, môžu to využiť znepriatelené jednotky a práve vtedy zaútočiť. Naši vojaci najmä v posledných dňoch čelia hrozbe smrti pravidelne. "Nebudem uvádzať intenzitu, ale ja tvrdím, že je to v únosnej norme. Sme na všetko pripravení," uviedol veliteľ jednotky v Kandaháre Zoltán Iboš.

Tréningová misia

Sťahujeme vojská, no nevieme, čo bude ďalej. Od nového roka totiž mala začať nová misia. Takzvaná tréningová. Na tú je však potrebný podpis afgánskeho prezidenta. "Keďže tento prezident stále nie je inaugurovaný, tak táto dohoda, ktorá viac menej legalizuje prítomnosť zahraničných síl na území Afganistanu, stále nie je podpísaná," dodal Iboš.

O tom ako ďalej v Afganistane po novom roku sa malo rozhodnúť na summite NATO  vo Walese. Dianie na Ukrajine ale zrejme odsunie túto tému na vedľajšiu koľaj. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy