Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na Ukrajine vraj zajali Slováka, bojoval za separatistov
Zdielať na

Na Ukrajine vraj zajali Slováka, bojoval za separatistov

KYJEV / Ukrajinskí vojaci pri bojoch pri Donecku zadržali muža so slovenským pasom. Bojoval na strane separatistov, uviedol ukrajinský minister vnútra Anton Heraščenko. Ide o prvý prípad, kedy zajali občana niektorého zo štátov Európskej únie.

Údajného slovenského občana zadržali počas bojov o železničné depo v dvadsaťtisícovom meste Ilovajsk. To leží asi päťdesiat kilometrov východne od Donecka. Muž je držiteľom pasu na meno Miroslav Roháč. Rodisko má v Banskej Bystrici.

Prišiel z presvedčenia

Podľa záznamov zo zabavených dokladov priletel slovenský občan 3. júla na kyjevské medzinárodné letisko Žuljany. V oddiele proruských vzbúrencov mu vraj zverili obsluhu mínometov.

"Na Ukrajinu vraj nepriletel ako žoldnier, ale z presvedčenia. Jeho tvrdenie vyšetrovatelia preverujú," povedal Haraščenko. Dodal, že o jeho vine rozhodne súd.

Pozrite si video z Ukrajiny:

Etnický Srb

Podľa ukrajinskej agentúry Unian je Roháč etnický Srb. Pri vypočúvaní údajne povedal, že vie i o ďalších bojovníkoch, ktorí prišli podporiť východoukrajinských povstalcov zo Srbska. Či sú nažive, sa nevie.

Na strane ukrajinských separatistov bojuje viac ako dvestopäťdesiat Srbov, z ktorých mnohí dostali pasy z krajín Európskej únie. Bojovníkov so srbskými dokladmi je medzi nimi údajne len pár desiatok.

Podpredseda srbskej vlády Rasim Ljajić v polovici augusta oznámil, že Srbsko bude trestať svojich občanov, ktorí bojujú v zahraničných konfliktoch.

Žoldnierom by tak mal hroziť až päťročný trest, organizátorom až dvanásť rokov vo väzení. Ljajić očakáva, že parlament návrh prerokuje v najbližších mesiacoch.

Škodia Srbom

Srbský premiér Aleksander Vučić už vyzval desiatky Srbov bujujúcich na Ukrajine, aby sa vrátili. Môžu totiž Srbsku politicky uškodiť, obáva sa premiér.

Z deväťdesiatich percent dú to podľa neho platení žoldnieri, ktorí za svoje služby dostávajú plat tisícdvesto až tisícšesťsto dolárov (necelých devästo až tisícdvesto eur). Bojujú na strane ukrajinskej armády, ale i proruských separatistov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy