Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Moskva zakázala Ukrajincom prelety nad Ruskom
Zdielať na

Moskva zakázala Ukrajincom prelety nad Ruskom

Zdroj: ISIFA/ilustračné

MOSKVA / Rusko zakáže ukrajinské lety cez svoje územie. Zvažuje i obmedzenia pre európske a americké spoločnosti. Ide o reakciu na protiruské sankcie. Zákaz sibírskych tranzitných letov by predražil lety z Európy do Ázie.

Moskva plánuje zakázať ukrajinským aerolinkám prelety cez svoje územie. Možno dôjde aj na lety z Európy a USA. Ruský premiér Dmitrij Medvedev to oznámil na zasadaní vlády.

Ukrajinské aerolinky využívali ruský vzdušný priestor predovšetkým k letom do Gruzínska, Arménska, Azerbajdžanu a ďalších krajín. Zákaz platí oddnes.

Medvedev upozornil, že ak by došlo i na letecké spoločnosti z Európy a USA, znamenalo by to pre tamojšie aerolínie veľké finančné straty a komplikácie.

Drahšie a dlhšie lety

Množstvo leteckých spoločností využíva ruský priestor nad Sibírou k letom do Kórei či Japonska. Zákaz ale zatiaľ neplatí. Ruský premiér očakáva, že príde na rad rokovanie so západnými partnermi.

Kedy sa museli letecké spoje z Londýna, Paríža či Amsterdamu do Pekingu alebo Tokia vyhýbať Rusku, predĺžila by sa ich trasa o štyritisíc kilometrov.

Každý let by sa aerolinkám predražil o desiatky tisíc dolárov. Cestujúci by naviac museli k trinástim hodinám letu pripočítať ďalších päť.

Trest za anexiu Krymu

Rusko obmedzí aj dovoz potravín a poľnohospodárskych produktov z krajín, ktoré proti nemu zaviedli sankcie. Príslušné nariadenie podpísal prezident Vladimir Putin. Obmedzenia alebo zákazy majú platiť najmenej jeden rok.

Opatrenia rôzneho druhu majú byť postihom za marcové anektovanie Krymu ako aj údajné podporovanie separatistických povstalcov na východe Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy