Skoro jasno
17°
Bratislava
V kontajneri našli mŕtve novorodeniatko
Zdielať na

V kontajneri našli mŕtve novorodeniatko

PRAHA, BRATISLAVA / Bezcitné, surové, nepochopiteľné. Takto sa dá označiť prípad vraždy práve narodeného dieťatka. Novorodenca ľudia našli v jednom kontajneri v Prahe. Nejde však o jediný takýto prípad. Za ostatné roky sa ich objavilo niekoľko aj na Slovensku. Obsah nie je vhodný pre maloletých divákov.

Telo, len niekoľko minút starého novorodeniatka našiel okoloidúci v kontajneri. Vrahovi, ktorému hrozí výnimočný trest doživotia. Novorodenca brutálne ubil k smrti a hodil do igelitového vrecka, ktorého obchod v Česku nemá predajňu. To je stopa pre políciu. Zatiaľ jediná. 

"Nariadená súdna pitva preukázala, že chlapec zomrel násilnou smrťou. Konkrétnu príčinu úmrtia boli opakované údery hlavou o zem, alebo inú pevnú prekážku," informuje hovorca pražskej polície Jan Daněk.

Prípady na Slovensku

Šokujúce prípady usmrtených novorodencov sa udiali aj na Slovensku. Telíčko novorodenca bolo zabalené v deke a vložené v igelitke. Bábätko ležalo medzi Námestovom a obcou Klin v tráve na ulici.

Dievčatko krátko po pôrode zabalila do čiernej igelitky, ktorú našla v smetnom koši. Dieťa potom bez ľútosti vyhodila von oknom. Spadlo z tretieho poschodia na trávnik školského dvora.

Telíčko novorodenca našiel náhodný okoloidúci, ktorý tu bol na prechádzke. To bolo zabalené v čiernom vreci. "Aj keď ide o malé dieťa, tak v podstate ľudský život je veľmi húževnatý, to znamená, nestačí len nejaké udretie alebo hodenie o zem, tá matka musí niekoľkokrát použiť silu a násilie, aby došlo k usmrteniu, takže tých zranení tam býva viacej," myslí si psychológ Karol Kleinmann.

Žiadne vysvetlenie

Podľa lekára neexistuje tak fyzicky a psychicky náročná činnosť, ktorá by sa aspoň z časti dala prirovnať pôrodu. A práve to môže u niektorých žien vyústiť do tragédie.

"Hlavne čo sa týka tej emocionálnej stránky a tesne po pôrode, niet sa čomu diviť, že tá žena nekoná racionálne," tvrdí gynekológ Peter Stanko. Práve preto, že matky sa týchto ohavných činov dopúšťajú počas emocionálneho skratu, lekári sa zhodli, že na ich konanie neexistuje žiadne rozumné vysvetlenie.

Podľa psychológa však v niektorých prípadoch môže za tragédiu to, že žena nemá strechu nad hlavou, peniaze na život, či podporu biologického otca dieťaťa.

Veľa z detí mohlo žiť v náhradných rodinách. Stačilo ich len odniesť do hniezda záchrany, ktorých je na Slovensku približne dvadsať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy