Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nočné útoky v Gaze zabili 17 Palestínčanov, zasiahli dom vodcu
Zdielať na

Nočné útoky v Gaze zabili 17 Palestínčanov, zasiahli dom vodcu

GAZA / Počas nočných izraelských útokov v Pásme Gazy zomrelo takmer dvadsať Palestínčanov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na palestínske zdravotnícke zdroje. Zasiahnutý bol podľa nich aj dom jedného z vodcov militantného hnutia Hamas, ktorý nebol zranený.

Po krátkom prímerí vojsko v pondelok popoludní začalo ďalšiu časť pozemnej a leteckej operácie v Pásme Gazy. Počas nočných hodín priniesla ďalších 17 obetí na palestínskej strane. Podľa hovorcu palestínskej zdravotníckej služby bolo medzi mŕtvymi osem žien a štyri deti.

Väčšina obetí zomrela pri dvoch nočných útokoch: leteckom na mesto Rafáh na juhu Pásma a delostreleckom na utečenecký tábor Búrajdž v centrálnej Gaze.

Dom bol prázdny

Počet mŕtvych Palestínčanov tak za tri týždne od vypuknutia konfliktu podľa AFP prekročil 1 100, zatiaľ čo na izraelskej strane zomrelo 53 vojakov.

Podľa úradov v Gaze sa terčom vzdušného útoku stal aj dom jedného z vodcov hnutia Hamas Ismáíla Haníju. Jeho syn potom na svojom Facebookovom profile zverejnil status, že dom bol v dobe útoku prázdny. Izraelská armáda akciu nepotvrdila.

Centrum metropoly

Hamas, ktorého členovia od začiatku konfliktu pália rakety na izraelské ciele, tvrdí, že terčom nočného útoku sa stalo aj sídlo jeho televíznej stanice Al-Aksá, ktorá však bez ohľadu na to pokračuje vo vysielaní. Rovnomenná rozhlasová stanica, ktorej budova bola tiež zničená, sa podľa Reuters odmlčala.

Izraelská armáda v pondelok večer varovala obyvateľov niekoľkých oblastí na severe Pásma, aby okamžite opustili svoje domovy a uchýlili sa do centra metropoly.

Päť izraelských vojakov

Počet obetí stúpol aj na strane izraelskej armády. Posledná pätica izraelských vojakov - všetci vo veku 18 až 21 rokov - padla v pondelok počas boja pri jednom z podzemných tunelov spájajúcich Pásmo s izraelským územím.

Práve zničením všetkých tunelov, z ktorých radikáli z hnutia Hamas plánovali útoky na územie židovského štátu, podmienil v pondelok premiér Benjamin Netanjahu koniec operácie v Pásme. Tá podľa neho môže byť ešte veľmi dlhá a náročná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy