Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Izrael chce predĺžiť prímerie, Hamas odmietol
Zdielať na

Izrael chce predĺžiť prímerie, Hamas odmietol

Zdroj: ISIFA

JERUZALEM/GAZA / Izraelský bezpečnostný kabinet sa v sobotu neskoro večer vyjadril, že na žiadosť OSN predlžuje prímerie z pôvodne dvanásťhodinového až do nedeľnej polnoci. Upozornil však, že armáda bude na jeho porušenie reagovať.

Izraelská vláda ešte v piatok schválila dvanásťhodinové prímerie, ktoré vypršalo o ôsmej hodine večer miestneho času. Neskôr ho predĺžila o ďalšie štyri hodiny.

Radikáli z palestínskeho hnutia Hamas, ktoré ovláda Gazu, ale obe predĺženia odmietli a po uplynutí dvanásť hodinového humanitárneho prímeria obnovili ostreľovanie z Gazy.

Prvé odmietnutie dlhšieho obdobia mieru oznámil hovorca Hamasu Samí abú Zuhrí a ozbrojené krídlo hnutia. Izraelská armáda uviedla, že po zamietnutí predĺženého prímeria bolo na Izrael z Gazy vypálených niekoľko rakiet.

Boje pokračujú

"Kabinet na žiadosť OSN schválil humanitárne prímerie do nedele 24:00 miestneho času. Izraelské ozbrojené sily budú reagovať na akékoľvek porušenie" píše sa vo vyhlásení kabinetu. Následne však Hamas prímerie odmietol.

Podľa najnovších informácií Hamas pokračuje v raketových útokoch na Izrael. Pri nepokojoch mal zahynúť aj ďalší izraelský vojak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy