Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kiska na stretnutí s Fischerom prízvukoval hlavne boj proti korupcii
Zdielať na
Zahraničie

Kiska na stretnutí s Fischerom prízvukoval hlavne boj proti korupcii

Zdroj: SITA

VIEDEŇ / Prezident Andrej Kiska je na svojej prvej oficiálnej návšteve v Rakúsku. Počas stretnutia s prezidentom Heinzom Fischerom zdôrazňoval, že je pre neho dôležitý boj proti korupcii a prízvukoval aj zlepšenie vymožiteľnosti práva.

"To isté platí aj pre Rakúsko. Myslím si, že žiadna krajina nemôže povedať, že v tejto veci je všetko v poriadku," potvrdil aj Heinz Fischer.

Kiska prezradil svoje ciele v prezidentskom úrade. "Najdôležitejšie je vracať dôveru ľudí v štát. V to, že ľudia, ktorí zastupujú štát, a politici, sú vo svojich funkciách preto, aby pomohli ľuďom a aby štát slúžil pre nich," ozrejmil. 

Rakúsko vzorom

Slovenská hlava štátu okrem iného podotkla, že Rakúsko môže byť v mnohých oblastiach pre Slovenskom inšpiráciou a vzorom.

Slovenský prezident ocenil rakúske školstvo, prepojenie vedy a výskumu s praxou či rešpekt k životnému prostrediu.

Hodnotenie vzťahov

Hlavy štátov sa zhodli, že vzťahy medzi oboma krajinami sú na veľmi dobrej úrovni.

"Rakúsko je druhým najväčším investorom na Slovensku. Súvisí to určite aj s tým, že na Slovensku vidno veľké snahy o rozvoj," poznamenal Fischer. Vzťahy sa však podľa neho dobre vyvíjajú aj v politickej rovine.

Slovenská hlava štátu má na programe aj stretnutie so spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom a s primátorom mesta Viedeň Michaelom Häuplom.

SITA

Oficiálne návštevy

Kiska doposiaľ navštívil Poľsko, kde nielen rokoval s hlavou štátu, ale si oprášil i vedomosti poľského jazyka, Kiska navštívil Poľsko, precvičil si aj jazyk.

Nechýbala ani prvá oficiálna návšteva Českej republiky. So Zemanom velebili vzájomné vzťahy, Kiska so Zemanom velebili vzťahy krajín, sú excelentné.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy