Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kiska so Zemanom velebili vzťahy krajín, sú excelentné
Zdielať na

Kiska so Zemanom velebili vzťahy krajín, sú excelentné

PRAHA / S vojenskými poctami v stredu privítal na Pražskom hrade prezident Miloš Zeman slovenského prezidenta Andreja Kisku. Slovenská hlava štátu odcestovala v utorok na svoju prvú oficiálnu návštevu v zahraničí. Okrem rokovania so Zemanom ho čakajú stretnutia s predsedom Senátu Milanom Štěchom a premiérom Bohuslavom Sobotkom.

V utorok po prílete do Prahy stihol úradujúci slovenský prezident Andrej Kiska i súkromný program.

"Prezident chcel položiť kyticu na hrob bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla. Aj napriek dažďu, si uctil Havlovu pamiatku," prezradil z Kiskovho programu hovorca Peter Petrus. Večer strávil so synom Andrejom, ktorý v Prahe žije.

Vzájomné vzťahy

V stredu má oficiálny program. So Zemanom hovorili o vzájomných vzťahoch bývalých federálnych partnerov. Preberali i návrh na zdieľanie nákladov na obranu krajín Vyšehradskej štvorky. 

"Zhodli sme sa na tom, že vzťahy medzi oboma krajinami sú doslova excelentné," prehlásil český prezident. "Medzi našimi štátmi sú tak dobré vzťahy ako medzi žiadnymi inými štátmi v Európe," doplnil Kiska. 

Medzi oboma prezidentmi došlo k zblíženiu. "V politike existuje pojem personálna chémia, ktorá nemá nič spoločné s kyselinu sírovou, ale znamená nadviazanie naozaj priateľských vzťahov. Myslím si, že sme dnešným stretnutím veľmi tejto personálnej chémii v dobrom slova zmysle pokročili," konštatoval Zeman.

"Pán prezident tomu hovorí chémia, ja tomu vravím ľudský súzvuk a v tomto smere sme hovorili rovnakou rečou," pridal Kiska.

Prezidenti sa tiež zhodli na potrebe rozšíriť diaľničné spojenie medzi krajinami i na obrannej spolupráci. Nevyhli sa ani utorňajšiemu zabitiu štyroch českých vojakov v Afganistane.

SITA

Sám v Prahe

Prezident Kiska má na programe i prehliadku katedrály svätého Víta na Pražskom hrade a návštevu pomníka jedného zo zakladateľov samostatného Československa Milana Rastislava Štefánika.

Napriek zvyku svojich predchodcov prišiel Andrej Kiska do Prahy bez manželky. Prezidenta Zemana jeho manželka Ivana pri privítaní sprevádzala.

Slovenská hlava štátu priniesla českému prezidentovi ako dar modranskú keramiku. Prezident Kiska odlieta z Prahy v stredu večer.

Návšteva Andreja Kisku v Prahe, pozriete si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy