Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
EÚ a USA uvalili ďalšie sankcie voči Rusku, zasiahli Putina
Zdielať na

EÚ a USA uvalili ďalšie sankcie voči Rusku, zasiahli Putina

BRUSEL, WASHINGTON / Európska únia a Spojené štáty sa v stredu dohodli uvaliť zatiaľ najtvrdšie hospodárske sankcie proti Rusku. EÚ sa na nich zhodla na večernom summite v Bruseli, Spojené štáty svoje stanovisko uverejnili na webe ministerstva financií.

Na sankčnom zozname americkej vlády sa objavili kľúčové ruské firmy, napríklad ropný monopol Rosněfť, banky Gazprombank a Vněšekonombank, finančná a investičná spoločnosť Novatek a veľa ruských zbrojoviek, vrátane firmy Kalašnikov, obrovskej uralskej zbrojovky Uralvagonzavod a výrobca vojenskej raketovej a radiolokačnej techniky Almaz-Antej. Akékoľvek obchodné kontakty s týmito firmami americká vláda svojím občanom zakazuje.

Prezidentov poradca

Medzi osobami postihnutými americkými sankciami sa objavujú mená vodcov samozvanej Doneckej ľudovej republiky, ale aj meno podpredsedu dolnej komory ruského parlamentu Sergeja Něverova. V sankčnom zozname sa ocitol ruský minister pre záležitosti Krymu Oleg Saveljev, generál tajnej služby FSB Sergej Beseda a poradca prezidenta Vladimira Putina Igor Ščogolev.

Ako upozornila agentúra AP, na spomínaný zoznam sa nedostal ruský plynárenský gigant Gazprom, ktorý sa výrazne podieľa na zásobovaní Európy zemným plynom.

Sankcie Európskej únie budú po novom môcť postihovať ruské aj ďalšie podniky, ktoré finančne či materiálne podporujú kroky podkopávajúce alebo ohrozujúce ukrajinskú suverenitu, celistvosť a nezávislosť.

Zmrazenie operácií

Európski lídri chcú mať konkrétny zoznam hotový do konca mesiaca. Summit vyzval Európsku komisiu, aby prípad od prípadu vyhodnotila, ktoré programy dvojstrannej či regionálnej spolupráce s Ruskom musia pozastaviť.

Európsku investičnú banku (EIB) účastníci vrcholnej schôdze vyzvali, aby pozastavila podpis nových finančných operácií v Rusku, členské krajiny únie budú koordinovať svoje postoje v riadiacich orgánoch Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD) tak, aby táto inštitúcia zmrazila financovanie nových operácií v Ruskej federácii.

Prezident Barack Obama v minulých dňoch opakovane hrozil, že Rusko sankcie neminú, ak svoj postoj k povstaniu ukrajinských separatistov nezmení. Premiéri a prezidenti krajín EÚ napísali, že neboli splnené body, ktoré summit žiadal 27. júna.

Na tento fakt upozornila už počas príchodu na stretnutie napríklad nemecká kancelárka Angela Merkel. "Od návštevy ukrajinského prezidenta na poslednom summite sa toho bohužiaľ veľa nestalo, teda čo sa týka naplňovania našich očakávaní. Žiadni rukojemníci neboli prepustení, kontaktná skupina nefunguje, a preto budeme hovoriť o nových sankciách, pretože si myslíme, že ruský príspevok ešte nie je dostatočný," uviedla.


Podľa nemenovaného činiteľa americkej vlády boli sankcie zvolené tak, aby nemali negatívny dopad na globálnu ekonomiku. V prípade, že Moskva bude pokračovať v provokáciách voči Ukrajine, je Biely dom pripravený sankčný zoznam rozšíriť, uviedol americký činiteľ.

Rusko neprijalo žiadne kroky k zmierneniu napätia na Ukrajine a musí pochopiť, že jeho jednanie nezostane bez následkov. V komentári k rozšreniu protiruských sankcií to v stredu v Bielom dome prehlásil prezident USA Barack Obama. Moskva podľa prezidenta neprijala žiadne kroky k upokojeniu situácie navzdory opakovaným výzvam z Európy i USA.

Sankcie proti Rusku sú podľa Obamu významné a cielené. Podľa vyjadrenia amerického ministerstva financií zasahujú kľúčové ruské podniky, banky a zbrojovky a tiež niekoľko činiteľov Kremľu, tajné služby a ruského parlamentu.

Neprimerané sankcie

Americké sankcie, ktoré uvalil vládny kabinet Baracka Obamu na Moskvu pre krízu na Ukrajine, sú neprimerané. Uviedol to generálny riaditeľ druhej najväčšej ruskej banky VTB Andrej Kostin.

Varoval tiež pred potenciálne ničivými dôsledkami týchto sankcií na globálny finančný systém. "Samozrejme, že tieto sankcie sú neprimerané a samozrejme, že nezodpovedajú duchu alebo právnym normám existujúcich medzinárodných vzťahov," uviedol Kostin pre agentúru ITAR-TASS.

"Som presvedčený, že ak neprijmeme opatrenia na zastavenie takýchto jednosmerných sankcií, mohli by sme vidieť katastrofálne dôsledky pre globálny finančný systém," upozornil Kostin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy