Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Briti nedali Rusom víza, pre Ukrajinu
Zdielať na

Briti nedali Rusom víza, pre Ukrajinu

Zdroj: SITA

LONDÝN/MOSKVA / Britské úrady nepustili väčšinu členov ruskej delegácie na medzinárodnú leteckú výstavu vo Farnborough. Ako dôvod uviedli počínanie ruskej vlády na Ukrajine.

Británia taktiež vyškrtla Rusko zo zoznamu krajín, ktoré majú povolenie nakupovať britské lietadlá a vybavenie. Ruské veľvyslanectvo tento krok Britov rozhneval.

Na výstave mali byť zastúpené ruské ministerstvá a podniky, vrátane vesmírnej agentúry Roskosmos, či vývozcu ruských zbraní Rosoboronexport.

Ten vyhlásil, že mu neudelenie víz prekazilo plánované rokovanie so zahraničnými partnermi.

Veľvyslanectvo zatiaľ neupresnilo, koľko Rusov ostalo bez víz. Pripustilo však, že sa jedná o hlavnú časť delegácie vrátane technikov, ktorí mali vystavované lietadlá obsluhovať.

Hrozby sa napĺňajú

Západ už dlhodobo hrozí Rusku sprísnením sankcií, pokiaľ nepodnikne kroky, ktoré by viedli k zníženiu napätia na Ukrajine.

Rovnako Rusov žiada, aby posilnili hranice, cez ktoré údajne separatistom prúdia zbrane a vojaci.

V piatok pripísala Európska únia na sankčný zoznam aj proruských separatistov. Rozšírila tak "čiernu listinu" na 72 osôb, ktoré majú zakázaný vstup na územie Únie a zároveň majú zmrazený majetok.

Aj Kanada ohlásila uvalenie sankcií voči štrnástim proruským predákom na Ukrajine. V tomto prípade ide o hospodárske obmedzenia i zákaz vstupu.

Nie na všetkých je však použité rovnaké merítko. Vplyvných Rusov so silnými podnikateĺskými väzbami na Západe sankcie obchádzajú. Je to napríklad prípad šéfa plynárenského Gazpromu, Alexeja Millera. VIAC TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy