Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Chorvát, ktorý znásilnil českú turistku, pozná svoj trest
Zdielať na

Chorvát, ktorý znásilnil českú turistku, pozná svoj trest

ZADAR / Chorvátsky bača, ktorý pred pár dňami znásilnil českú turistku pri Zadare, bude mesiac vo väzbe a následne si počká na verdikt sudcu. Slovenskí turisti, podľa našich policajtov pôsobiacich v Chorvátsku, doposiaľ žiadne problémy nemali.

Tridsaťtriročný Tomislav D. z chorvátskeho Biogradu, ktorý znásilnil mladú českú turistku, vo väzbe pobudne mesiac. Násilník má podla miestnych médií kriminálnu minulosť. Za podpaľačstvo a nelegálne držanie zbrane ho odsúdili podmienečne na mesiace.

Podľa miestnych obyvateľov je obvinený pastier samotár, s nikým sa nepriateli, nie je ženatý a nemá ani deti. Údajne je psychicky chorý.  

"V tejto chvíli polícia nemá informácie o tom, či je obvinený muž psychicky chorý, ukáže to ďalšie vyšetrovanie. Potom bude na sudcovi, aby vyriekol rozsudok," informoval hovorca zadarskej polície Elis Žodan.

Za znásilnenie pritom podľa chorvátskych zákonov hrozí pastierovi oviec väzenie až desať rokov.

Dvadsaťosemročnú Češka už z nemocnice prepustili. Či ostala pri Jadrane alebo po hrôzostrašnom zážitku okamžite opustila krajinu, nevediia ani českí policajti či konzul pôsobiaci v Chorvátsku.

Čierny deň českých turistov

Incident, pri ktorom bola turistka znásilnená, však počas tejto sezóny nie je jediným. Iná česká rodina zažila šok pri nehode dvoch gumených člnov v Dalmácii. Dve dievčatá musel vrtuľník transportovať do nemocnice v Splite.

"Sú v nemocnici v Splite, v ošetrení lekárov. To je všetko, čo môžem povedať. Sú stabilizované a sú tam aj ich matky," informoval kunzul Českej republiky v Chorvátsku Juraj Varga.

Priestupky a krádeže

Slovenskí turisti doposiaľ žiadne vážne problémy na dovolenke pri Jadrane nemali. Tvrdia to slovenskí policajti pôsobiaci počas sezóny v Chorvátsku.

"Riešili sme len menšie dopravné nehody, najmä dopravné priestupky, stratu dokladov a krádeže. Slováci boli okradnutí na pláži alebo sa im niekto vlámal do apartmánov," vyratúva slovenský policajt pôsobiaci v Chorvátsku Adrián Mamrilla.

Momentálne sa naši policajti nachádzajú na najväčšom hudobnom festivale v Splite, ktorý navštívilo až 160 tisíc návštevníkov, medzi nimi aj naši turisti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy