Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Japonsko sužuje tajfún, zabil dvoch ľudí
Zdielať na

Japonsko sužuje tajfún, zabil dvoch ľudí

OKINAWA / Obyvatelia japonského ostrova Okinawa zápasia s búrkou Neoguri. Meteorológovia jej odobrali status supertajfúnu. Stále platí varovanie pred vysokými vlnami a vetrom, ktorý miestami dosahuje rýchlosť až 260 kilometrov za hodinu. Tajfún si vyžiadal dve obete, informovala britská BBC.

Ľudia zrušili stovky letov a úrady zatvorili školy. Miestna samospráva nalieha na ľudí, aby zostali doma, prípadne sa presunuli do komunitných centier, píše The Guardian.

Štyria ľudia utrpeli vážne zranenia, jeden človek je nezvestný. Stále existuje nebezpečenstvo silného vetra a prívalových dažďov. "Nevychádzajte z domu, ak to nie je nevyhnutné," varoval hovorca meteorologického ústavu.

Viac než 50 tisíc domácností je bez elektrického prúdu. Aj napriek tomu by Neoguri nemal dosiahnuť silu tajfúnu Hayian, ktorý zabil vlani na Filipínach tisícky ľudí.

Pozrite si priloženú reportáž:

Domov vojakov

Obyvatelia Japonska sa pripravujú na zlé počasie. Väčšina ľudí sa už evakuovala. "Veľmi tu fúka a prší," povedala pre BBC obyvateľka ostrova Okinawa. "Vietor zatiaľ dosiahol rýchlosť 143 kilometrov za hodinu, začína to byť nebezpečné," dodala.

Najjužnejšia japonská prefektúra Okinawa je zložená z niekoľkých ostrovov. Je domovom dôležitých amerických základní.

Záplavy a zosuvy pôdy

Vojenskí velitelia v rámci príprav na príchod tajfúnu Neoguri evakuovali lietadlové lode zo základne Kadena.

Priamo v jeho ceste sa síce nenachádzajú žiadne jadrové elektrárne, nepriaznivé počasie by ale malo zasiahnuť atómové zariadenia na ostrovoch Kjušú a Šikoku.

Meteorológovia varujú, že sa búrka presúva na ostrov Kjúšu. Potom by mala smerovať na čínsku pevninu, kde obyvatelia očakávajú silné dažde. Číňania majú strach zo záplav a zosuvov pôdy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy