Polojasno
21°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Hurikán Arthur sa krotí, zoslabol na tropickú búrku
Zdielať na

Hurikán Arthur sa krotí, zoslabol na tropickú búrku

WASHINGTON/OTTAWA / Hurikán Arthur, ktorý spôsobil povodne a rozsiahle výpadky elektriny v pobrežných oblastiach Spojených štátov, v sobotu zoslabol na úroveň tropickej búrky. V tejto podobe sa Arthur priblížil ku kanadskému pobrežiu v oblasti provincie Nové Škótsko.

Arthur vo štvrtok zosilnel na hurikán druhého stupňa. Prinútil tak obyvateľov južného pobrežia odložiť či zrušiť tradičné oslavy Dňa nezávislosti. Na východnom pobreží Severnej Karolíny za Arthurom zostalo asi dvadsaťdvatisíc domácností bez elektriny.

V piatok večer ešte ako hurikán prvého stupňa prešiel okolo pobrežia štátu Massachusetts. Spôsobil prívalové dažde a s nimi spojené bleskové povodne.

Len stokilometrová rýchlosť

V sobotu ráno sa tropická búrka Arthur nachádzala pri pobreží Nového škótska. Pohybovala sa rýchlosťou tridsaťsedem kilometrov za hodinu. Zajtra by sa mala presunúť do Zálivu svätého Vavrinca.

Sila vetra vo vnútri búrky Arthur poklesla na sto kilometrov za hodinu a mala by sa ďalej znižovať. Počas najväčšej intenzity hurikánu dosahovala rýchlosť až stošesťdesiat kilometrov za hodinu.

 Z búrky sa stal hurikán, pozrite si družicové zábery:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy