Polojasno
18°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Tropická búrka Arthur dorástla na hurikán
Zdielať na

Tropická búrka Arthur dorástla na hurikán

CHARLESTON / MIAMI - Tropická búrka Arthur sa stala prvým hurikánom tejto sezóny. Vietor s rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu mieri smerom na východné pobrežie Severnej Karolíny, kde úrady začali s evakuáciou ostrova Hatteras. Ohrozené sú aj oslavy Dňa nezávislosti naplánované na piatok, píše USA Today.

Varovanie pre Severnú Karolínu bolo rozšírené od pobrežného mesta Surf City po hranicu s Virginiou. Meteorológovia sa domnievajú, že hurikán Arthur dosiahne ešte väčšiu silu.

Ostrov Hatteras je obľúbeným výletným miestom, úrady zahájili jeho evakuáciu. Na ostrovy Hatteras a Ocracoke sa na oslavy Dňa nezávislosti zišlo 200 tisíc ľudí. 

Pozrite si zábery z družice:

Niekoľko tisíc obyvateľov ostrova odmietajú svoje bydlisko opustiť. Za 41 rokov, čo tu žijeme, sme odišli iba kvôli dvom búrkam, povedala miestna obyvateľka. S manželom na ostrove prečkali niekoľko desiatok predchádzajúcich búrok.

Dva silné hurikány

Na pobreží Severnej Karolíny sa začali zatvárať kempy, majáky aj pláže. Majitelia niektorých hotelov obvolávajú ľudí, ktorí si zarezervovali izby, aby svoje plány zmenili, píše USA Today.

Národný úrad pre oceány a ovzdušie očakáva, že počet hurikánov a búrok bude miernejší. Ráta s ôsmimi až trinástimi pomenovanými búrkami a šiestimi hurikánmi, z toho dva budú veľmi silné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy