Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vzdušný priestor na východe Ukrajiny uzavreli, vojenské operácie pokračujú
Zdielať na

Vzdušný priestor na východe Ukrajiny uzavreli, vojenské operácie pokračujú

PARÍŽ/WASHINGTON / Ukrajinské úrady až do odvolania uzavreli vzdušný priestor pre civilné letectvo na východe krajine. Pokračujú tam vojenské operácie proti proruským separatistom. Medzinárodných tranzitných letov by sa opatrenie nemalo dotknúť.

Vzdušný priestor v oblasti "protiteroristickej operácie" uzavreli pre lety všetkých civilných lietadiel. Úrady toto rozhodnutie zdôvodnili potrebou zaistiť "odpovedajúcu úroveň bezpečnosti letov".

Tranzitnej leteckej dopravy by sa opatrenie nemalo dotknúť. Letecká služba totiž uviedla, že prelety vzdušným priestorom v danej oblasti sú možné vo výške nad 7 900 metrov.

Letecké prelety povolia až, keď bude "situácia v oblasti úplne stabilizovaná".

Obama volal s Hollandom

Najvyšší predstavitelia Francúzska a Spojených štátov telefonicky preberali prímerie na Ukrajine. Zhodli sa, že trvalé riešenie krízy v krajine môže byť len politickou cestou. Vyzvali preto Vladimira Putina, aby rokoval s Kyjevom, píše The Telegraph.

Obama povedal Hollandovi, že v prípade nedostatku vôle proruských separatistov k dialógu či prímeriu, Spojené štáty podporia ukrajinské úrady v spôsobe udržovania poriadku a ochrane miestnych obyvateľov.

Separatisti sa stiahli

Na východe krajiny naďalej pokračujú operácie proti separatistom. Povstalci sa sťahujú do Donecka a Luhanska. V týchto mestách budú klásť tvrdý odpor. Povstalci vraj opäť ostreľujú armádne pozície a hraničné priechody. Nikto sa nezranil. V Luhansku zabil granát dvoch ľudí.

"Nepripravujeme sa na obkľúčenie, pripravujeme sa na akciu," odkazuje líder proruských separatistov Alexander Borodaj Kyjevu. 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ešte minulý týždeň sľúbil, že začne rokovať o prímerí. Preto sa v nedeľu stretla kontaktná skupina, ktorú tvorí Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, Rusko a Ukrajina, a rokovala o situácii v Donecku. Z predstaviteľov separatistov nikto neprišiel. Nedošlo tak k žiadnemu prelomu.

Ukrajinský minister obrany uviedol, že odmieta rokovať s rebelmi, kým sa nevzdajú. Porošenko vraj sľúbil, že v Donecku nenasadí letectvo a delá.

Kyjev dobyl Slavjansk. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy