Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kyjev dobíja Slavjansk, starosta potvrdzuje odchod rebelov
Zdielať na

Kyjev dobíja Slavjansk, starosta potvrdzuje odchod rebelov

KYJEV / Ukrajinské vládne sily vnikli do východoukrajinského mesta Slavjansk. Vyháňajú odtiaľ proruských separatistov. Ukrajinský prezident Petro Porošenko dal rozkaz vztýčiť nad mestom ukrajinskú vlajku. Zástupca separatistov potvrdil, že povstalci po nočných bojoch Slavjansk opúšťajú.

Petro Porošenko kázal vztýčiť vlajku po tom, čo sa dozvedel o úspešnej vojenskej operácii v meste. Novomenovaný šéf ukrajinského generálneho štábu Vyktor Muženko údajne prezidenta informoval, že separatisti sa v Slavjansku ocitli pod mínometnou paľbou, keď sa pokúšali prelomiť línie vládnych síl. Separatisti prišli o tank a ďalšie ozbrojené vozidlá. 

Rebeli odišli

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov už predtým vyhlásil, že povstalci Slavjansk opustili, píše britská BBC.

Zástupca separatistov Andrej Purgin potvrdil, že povstalci odchádzajú. Zároveň obvinil ukrajinskú armádu, že mesto premenila na trosky. Rebeli sa preskupujú do susedného Kramatorska.

Odchod separatistov potvrdil aj starosta Pavlenko. "Bojovníci odišli," povedal. Dodal, že ukrajinská armáda ešte v Slavjansku nie je a že v meste panuje bezvládie.

Boje v Luhansku

Operácia ukrajinských síl proti proruským separatistom neďaleko Luhanska si vyžiadal jedného mŕtveho a trinásť zranených, informovala tlačová služba povstaleckej Luhanskej ľudovej republiky. Jej "sebaobrana" vykonala v piatok protiútok. V sobotu je situácia v meste pokojná.

Zranených bolo trinásť osôb vrátane jedenásťročného dieťaťa. "Všetkých previezli do nemocnice. Zničili dom, v ktorom žila rodina s viacerými malými deťmi. Ostreľovanie usmrtilo dvadsaťdvaročného muža a zranilo jedenásťročné dieťa," píše sa vo vyhlásení.

Separatisti uviedli, že sily povstaleckej sebaobrany počas nočných bojov zaútočili na pozície ukrajinskej armády v okrese Krasnyj Jar severovýchodne od Luhanska. "Použili tanky a mínomety," tvrdia povstalci. Ukrajinskí bojovníci prišli o výzbroj. Počet obetí zatiaľ nie je známy.

Rokovanie o prímerí

Na východe Ukrajiny trvá ofenzíva vládnych síl proti proruským separatistom. Súčasne pokračujú aj mierové rokovania s cieľom dosiahnuť nové prímerie a začať tak cestu k mierovému vyriešeniu krízy. V sobotu sa má uskutočniť stretnutie trojstrannej kontaktnej skupiny, ktorú v piatok navrhol prezident Petro Porošenko.

Kontaktná skupina pozostávajúca z bývalého ukrajinského prezidenta Leodina Kučmu, moskovského veľvyslanca v Kyjeve Michaila Zurabova a zástupcu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa v sobotu stretne, aby vypracovala podmienky pre nové prímerie. Na stretnutí sa nezúčastnia zástupcovia rebelov, prízvukoval Porošenko.

Pod tlakom

Na Ukrajine sa stále bojuje. Kyjev tvrdí, že rebeli sú na ústupe. Vládne sily ovládli dve tretiny územia povstalcov v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Ukrajinský minister vnútra tvrdí, že proruskí separatisti vrátane svojho rpedáka opustili mesto Slavjansk. Separatisti to popierajú.

Separatisti priznávajú, že sú pod tlakom a hrozí im porážka. Najmä v doneckom Slavjansku. Preto tiež jeden z ich vodcov v piatok vyzval Moskvu, aby zariadila prímerie alebo v prospech vzbúrencov vojensky zasiahla.

Kremeľ sa k možnej armádnej intervencii verejne nehlási. Podľa Kyjeva k tomu môže dôjsť. Na hraniciach Ukrajiny je pripravených päťdesiattisíc vojakov a veľké množstvo obrnenej techniky či bojového letectva.

Ukrajinská armáda oslobodzuje Doneckú oblasť, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy