Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rebeli zasiahli bojové lietadlo, Slavjansk bez elektriny
Zdielať na

Rebeli zasiahli bojové lietadlo, Slavjansk bez elektriny

SLAVJANSK / Za dva dni po skončení prímeria hlásia ukrajinské jednotky päť obetí. POvstalci zasiahli armádne lietadlo, pilot ale dokázal pristáť. Armáda oslobodila tri obce, Slavjansk zasiahli ťažké boje a mesto sa ocitlo bez elektriny.

Ukrajinské ozbrojené sily prišli od začiatku vojenskej akcie na východe Ukrajiny o dvesto vojakov, gardistov, policajtov a spolupracovníkov.

Armáda uviedla, že rebeli zasiahli ukrajinské bojové lietadlo, pilot ale so zničeným strojom dokázal pristáť. Podľa ministerstva obrany ďalšie lietadlo havarovalo počas pristávania v Dnepropetrovsku kvôli zlyhaniu techniky.

Vo vážnom stave

Za posledné dva dni od ukončenia prímeria podľa hovorcu bezpečnostnej rady štátu Andrija Lysenka zahynulo päť príslušníkov vládnych síl. Počas stretov s proruskými separatistami v noci na stredu zomreli traja vojaci a jeden pohraničník. Ďalších desať vojakov a štyria pohraničníci utrpeli zranenia.

Ukrajinská pohraničná stráž upresnila, že jej straty sa týkajú nočného stretu o hraničný post v blízkosti mesta Novoazovsk v Doneckej oblasti. Traja zo zranených sú vo vážnom stave v nemocnici.

Podľa ukrajinskej armády sa povstalci pokúsili zostreliť lietadlo Su-24. Protilietadlová strela zasiahla jeden z dvoch motorov, ale pilotovi sa podarilo požiar uhasiť.

SITA

Stihol sa katapultovať

Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že ďalšie lietadlo havarovalo v Dnepropetrovsku. Nikomu sa nič nestalo a pilot sa stihol katapultovať. Bojové lietadlo Su-25 sa podľa ministerstva stalo neovládateľným v dôsledku zlyhania techniky.

SITA

Armáda podľa rebelov zahájila masívne ostreľovanie Kramatorska, ktorý je jednou z povstaleckých bášt. Mesto bolo zasypané granátmi, uviedlo tlačové stredisko doneckých povstalcov.

Ťažké boje zasiahli aj Slavjansk. Separatisti zničili rozvodnú stanicu na severe mesta a to sa ocitlo bez elektriny. S výpadkom elektrického prúdu sa pasuje aj Kramatorsk, bez dodávok je napríklad centrálna mestská nemocnica.

Paľba za bieleho dňa

Východoukrajinskí separatisti sa zmocnili sídla oblastného ministerstva vnútra v meste Doneck.

Pozrite si priložené video:

Mnohé ulice v miliónovej metropole boli počas dňa pusté a ozývala sa v nich paľba, pričom nebolo jasné, prečo si povstalci vybrali za cieľ práve budovy, odkiaľ je riadená oblastná polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy