Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ukrajinský prezident Porošenko nepredĺžil prímerie so separatistami
Zdielať na

Ukrajinský prezident Porošenko nepredĺžil prímerie so separatistami

KYJEV / Ukrajinský prezident Petro Porošenko nepredĺžil prímerie s proruskými separatistami na nepokojnom východe krajiny. V noci z pondelka na utorok v prehlásení uviedol, že armáda zaútočí a ukrajinské územie získa späť.

Kľud zbraní, ktorý oficiálne skončil v pondelok o deviatej hodine večer, bol opakovane porušovaný. Z nedodržiavania podmienok sa vzájomne obviňovali separatisti aj armáda.

"Zaútočíme a našu krajinu oslobodíme. Rozhodnutie nepokračovať v prímerí je našou odpoveďou na teroristov, ozbrojencov a banditov," uviedol Porošenko. Prímerie ukrajinský prezident nepredĺžil aj napriek pondelkovému telefonátu s ruským prezidentom Vladimírom Putinom.

Porošenko po rozhovore s Putinom zvolal jednanie bezpečnostných predstaviteľov krajiny, s ktorými o možnostiach ďalšieho prímeria jednal. Ešte pred začiatkom schôdzky čelil výzvam, aby ho nepredlžoval. Armáda počas prímeria zaznamenávala len straty.

27 vojakov

Ukrajinské ministerstvo zahraničia na Twitteri uviedlo, že od začiatku prímeria 20. júna, zahynulo dvadsaťsedem vojakov.

"V posledných desiatich dňoch sme Donbasu, Ukrajine aj celému svetu ukázali, že tento konflikt, ktorý bol vyprovokovaný z vonka, chceme vyriešiť pokojne," uviedol Porošenko. Dodal, že povstalci svojimi "bezohľadnými činmi zmarili jedinečnú šancu realizovať mierový plán."

"Po konzultáciách o situácii som sa ako vrchný veliteľ rozhodol, že vláda nebude v jednostrannom dodržiavaní kľudu zbraní pokračovať," vysvetlil ukrajinský prezident. Týždenné prímerie vyhlásil 20. júna, v pondelok 23. júna prisľúbili zastaviť bojové operácie aj povstalci. Porošenko uplynulý piatok prímerie predĺžil do pondelka.

Rozvrátený východ Ukrajiny ohlásil už tretieho mŕtveho novinára. Ide o kameramana ruskej televízie. K útoku na jeho autobus došlo v pondelok ráno, aj napriek trvajúcemu prímeriu. VIAC TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy