Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ukrajinská armáda oslobodzuje Doneckú oblasť, pri bojoch padlo trinásť vojakov
Zdielať na

Ukrajinská armáda oslobodzuje Doneckú oblasť, pri bojoch padlo trinásť vojakov

KYJEV / Ukrajinské jednotky v ďalšej ofenzíve proti proruským separatistom na východe krajiny oslobodili mestečko Mykolajivka v Doneckej oblasti. Počas bojov zahynulo pri rôznych incidentoch najmenej trinásť vojakov. ďalší deviati utrpeli zranenia.

Operácia, ktorá zahŕňa ozbrojené sily z armády a ministerstva vnútra, pokračuje od utorka po tom, čo prezident Petro Porošenko nepredĺžil nestále prímerie.

Porošenko zároveň chce v sobotu pokračovať v rokovaniach o kríze na Ukrajine. Navrhol miesto a čas, zatiaľ však čaká na odpoveď druhej strany.

Návrh predostrel počas telefonátu so šéfkou zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovou. Separatisti naznačili, že miesto by mohol byť problém, keďže po opustení územia pod svojou kontrolou na východe by mohli riskovať zatknutie ukrajinskými úradmi.

Podľa ukrajinských úradov od polovice apríla v bojoch s povstalcami zahynuli až dve stovky príslušníkov vládnych jednotiek a viac ako šesť stoviek utrpelo zranenia.

Proruskí povstalci zverejnili video, ktoré ukazuje telá siedmich zavraždených civilistov v Luhansku:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

Obama telefonoval s Merkelovou

O Ukrajine vo štvrtok hovorili aj americký prezident Barack Obama s nemeckou kancelárkou Angelou Merkel. Prediskutovali spôsoby, ako vyriešiť tamojší konflikt prostredníctvom rokovaní.

Obe strany sa zhodli, že ak Rusko nepodnikne urýchlené kroky k deeskalácii situácie, Američania aj Európania by voči nemu mali uplatniť dodatočné postihy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy