Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Magnát Achmetov burcuje protesty proti rebelom
Zdielať na

Magnát Achmetov burcuje protesty proti rebelom

KYJEV / Najbohatší muž Ukrajiny Rinat Achmetov vyzval svojich zamestnancov, aby v utorok uskutočnili protest proti separatistom. Rebeli majú v pláne narušiť prezidentské voľby, ktoré sa uskutočnia 25. mája.

Kým nenastane poriadok...

Uhoľný a oceliarsky magnát Achmetov má približne 300 000 zamestnancov. Vo videoodkaze na nich apeloval, aby sa zjednotili za "Donbas bez zbraní a masiek."

Separatistov označil za banditov a vrahov. Obvinili ich z genocídy v Donbase. Protestné akcie by sa podľa neho mali konať dovtedy, kým nebude nastolený poriadok.

Na strane súčasnej vlády

Achmetovov majetok sa odhaduje na 11,4 miliardy dolárov. Je najmocnejším mužom na východe Ukrajiny. Jeho odkaz naznačuje, že je odhodlaný podporiť slabú vládu v Kyjeve. Tá sa prostredníctvom plánovaných volieb usiluje stabilizovať situáciu v krajine.

Donedávna bol Achmetovov postoj voči kyjevskej vláde predmetom viacerých pochybností. Jeho meno sa spájalo so zosadeným ukrajinským prezidentom Viktorom Jakukovyčom. Ten prišiel vo februári po masových protivládnych protestoch o funkciu hlavy štátu.

Achmetovova spoločnosť Metinvest vyslala začiatkom mája do mesta Mariupol baníkov a robotníkov. Tí sa pripojili k policajným hliadkam. Podľa New York Times ide o ďalší dôkaz toho, že sa oligarcha pridal na stranu súčasnej vlády.

Genocída Donbasu

Achmetov spochybnil samozvanú Doneckú ľudovú republiku vyhlásenú separatistami v Doneckej oblasti. Zároveň poskytol vyhlásenie. "Pozná niekto aspoň jedného predstaviteľa Doneckej ľudovej republiky? Čo spravili pre našu oblasť a aké pracovné miesta vytvorili?"

Oligarcha pokračuje vyhlásením, či "je plienenie miest a branie pokojných občanov za rukojemníkov bojom za šťastie nášho regiónu? Nie! Ide o genocídu Donbasu," povedal.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov ocenil Achmetovovo vyhlásenie a prijal jeho výzvu. Zároveň vyjadril presvedčenie, že sila a energia ľudí zmetie teroristickú zberbu efektívnejšie než protiteroristické operácie.

Odstránia barikády

Zástupcovia holdingu Metinvest podpísali vo východoukrajinskom Mariupole memorandum o zaistení poriadku a bezpečnosti. Povstalci sa v dokumente zaviazali k odzbrojeniu domobrany a sľúbili, že sa zdržia okupácie budov.

Signatári memoranda vyzývajú ukrajinskú armádu k zrušeniu kontrolných miest na výpadovkách:

Šedá eminencia

Rinat Achmetov je jeden z najbohatších Ukrajincov. V roku 2012 sa objavili informácie o tom, že jeho spoločnosť Metinvest chce kúpiť košické železiarne.

Médiá o ňom hovoria ako o najbohatšom mužovi Ukrajiny či šéfovi doneckej mafie. Je poslancom Strany regiónov. Je dokonalým príkladom šedej eminencie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy