Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Krviprelievanie v Keni, útoky zabili najmenej tridsať ľudí
Zdielať na

Krviprelievanie v Keni, útoky zabili najmenej tridsať ľudí

NAIROBI / Najmenej dvadsaťdeväť ľudí zahynulo pri dvoch nočných útokoch na keňskom pobreží. K ďalšiemu krvipreliatiu došlo v prístave Mombasa, kde ozbrojenci postrelili turistku. Pri prevoze do nemocnice žena svojim zraneniam podľahla. Ku sobotňajším útokom sa prihlásila somálska islamistická skupina Šabáb.

Hoci sa k útokom prihlásila skupina Šabáb, keňský prezident Uhuru Kenyatta si myslí, že za masakrami stoja miestni politici a kriminálne podsvetie.

V okrese Lamu vtrhla skupina asi pätnástich ozbrojených mužov do dediny Hindi a začala strieľať hlava-nehlava do ľudí. Deväť osôb zomrelo.

V nedeľu zaútočili ozbrojenci na ruskú turistku. Tá si práve pozerala pevnosť Fort Jesus zo 16. storočia v prístavnom meste Mombasa, keď na ňu trojica mužov začala strieľať. Zomrela pri prevoze do nemocnice.

Masakre Šabábu

V polovici júna v neďalekom Mpeketoni zavraždili teroristi pri dvoch útokoch šesťdesiatpäť ľudí. Tiež sa k masakrom prihlásil Šabáb.

Miestny komisár Miiri Njenga uviedol, že útočníci pri nočnej streľbe mierili najmä na vládne úrady. Niektoré objekty podpálili, píše The Guardian

"V noci zomreli pri útokoch nevinní ľudia. Útočníci zničili niľkoľko domov. Mobilizovali sme preto naše jednotky. Vyzývame verejnosť, aby s nami spolupracovala," povedal policajt z Lamu Robert Kitur.

Dvadsať mŕvtych

Ďalších dvadsať obetí zomrelo pri útoku v oblasti Gamba. Počet mŕtvych môže naďalej rásť, upozornil hovorca keňského ministerstva vnútra Mwenda Njoka.

Organizácia Šabáb tvrdí, že vtrhla na policajnú stanicu v Gambe a oslobodila zadržaných. "Zabili niekoľko našich kolegov a oslobodili moslimských väzňov," píše Reuters. Medzi zadržanými boli i osoby podozrivé z útoku v Mpeketoni.

Krviprelievanie

Keňská prokuratúra v súvislosti s nedávnymi útokmi obvinila guvernéra okresu Lamu z terorizmu a niekoľkonásobnej vraždy. Keňská polícia je v pohotovosti od minuloročného krvavého útoku islamistov na nákupné stredisko v Nairobi. Vtedy zomrelo šesťdesiatsedem osôb.

Šabáb chce svojimi teroristickými útokmi dosiahnuť, že sa keňská armáda stiahne z vojenskej medzinárodnej misie Amisom. Tú na pomoc vláde v Somálsku vyslala Africká únia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy