Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Taliban opäť útočil, podpálil viac ako štyristo kamiónov
Zdielať na

Taliban opäť útočil, podpálil viac ako štyristo kamiónov

KÁBUL / Útočníci zapálili na parkovisku v afganskom Kábule stovky kamiónov prevážajúcich palivo. Oheň sa rýchlo rozšíril a plamene šľahali do obrovskej výšky. Nahnevaní vodiči následne zablokovali dôležitú diaľnicu a požadovali náhradu za svoje straty.

K útoku sa prihlásilo povstalecké hnutie Taliban. Cieľom boli kamiónu, ktoré viezli zásoby paliva oddielom Severoatlantickej aliancie.

Podľa kábulského policajného hovorcu Hashmata Stanikzaia horelo na parkovisku viac ako 400 kamiónov, píše britská BBC. S ohňom bojovalo niekoľko hasičských tímov.

Strieľali a podpaľovali

Polícia zatiaľ vyšetruje príčinu požiaru. Hovorca nepotvrdil, že má útok na svedomí Taliban.

"Nemôžem povedať, či bol útočníkom Taliban alebo niekto iný," uviedol jeden z vodičov. "Mali na sebe uniformy a my sme len nechápavo pozerali, čo sa deje. Strieľali na šoférov a zapaľovali nádrže s palivom," dodáva. 

Útoky eskalujú

Útoky Talibanu sa v Afganistane od jari stupňujú. Ich cieľom bolo najmä narušenie druhého kola afganských prezidentských volieb, čo sa im ale nepodarilo.

Bojové jednotky Spojených štátov a ďalších členov Severoatlantickej aliancie opustia krajinu do konca tohto roka. Len zlomok amerických vojakov zostane v krajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy