Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Americký vojak vymenený za Talibancov sa vracia do USA
Zdielať na

Americký vojak vymenený za Talibancov sa vracia do USA

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Americký vojak Bowe Bergdahl, ktorý bol unesený v Afganistane a neskôr vymenený za päticu členov radikálneho islamského hnutia Taliban, by sa mal v piatok vrátiť do Spojených štátov. S odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa amerického ministerstva obrany o tom informujú zahraničné agentúry.

Vojak sa teraz zotavuje vo vojenskej nemocnici v Nemecku, kde majú Spojené štáty svoje základne. Očakáva sa, že po návrate do USA bude Bergdahl poslaný k ďalšej liečbe do vojenskej nemocnice v San Antoniu v Texase, poznamenal činiteľ.

Neinformovala Kongres

Bergdahlove nedávne prepustenie vyvolalo v Spojených štátoch politický rozruch. Vláda prezidenta Baracka Obamu totiž uskutočnila spornú výmenu, bez toho, aby o tom dopredu informovala Kongres.

Minister obrany Chuck Hagel v stredu pred snemovným výborom pre ozbrojené sily obhajoval výmenu tým, že katarskí predstavitelia, ktorí vo vyjednávaní Spojené štáty zastupovali, hovorili o tom, že čas nie je na našej strane a že únik informácií by mohol celú výmenu prekaziť.

Prešetrenie prepustenia

Minister zdôraznil, že Katar, kde sú teraz Talibanci internovaní, prijal opatrenia, ktoré majú minimalizovať prípadnú bezpečnostnú hrozbu, ktorou pre amerických občanov prepustení radikáli predstavujú.

Časť amerických zákonodarcov výmenu kritizovala, predovšetkým republikáni, ktorí žiadajú, aby Kongres okolnosti Bergdahlovo oslobodenie prešetril. Kritizujú predovšetkým fakt, že Obama s nimi dohodu s Talibanom nekonzultoval v lehote 30 dní pred uskutočnením. Prezident to už skôr zdôvodnil tým, že vojakovi išlo o život, preto bolo nutné reagovať hneď.

Hagel v stredu tiež sľúbil, že armáda preverí okolnosti Bergdahlovo zajatia. Špekuluje sa totiž o tom, že vojak svojvoľne opustil služobné stanovište a až potom sa ho Taliban zmocnil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy