Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Po útoku Talibanu 34 mŕtvych
Zdielať na

Po útoku Talibanu 34 mŕtvych

KARÁČÍ / Záchranári našli ďalšie telá na letisku v pakistanskom Karáčí. Počet obetí vzrástol na 34. Agentúra Reuters sa odvoláva na pracovníkov miestnej márnice. Telá našli vo vnútri budovy nákladného terminálu. V nedeľu na letisko zaútočili ozbrojenci Talibanu.

"Spáchali sme útok na karáčské letisko ako odkaz pakistanskej vláde, že sme stále nažive. Je to reakcia na zabíjanie nevinných ľudí bombovými útokmi na ich dediny," citovala agentúra Reuters hovorcu Talibanu.

Taliban sa chce pomstiť za smrť svojho veliteľa Hakimulláha Mahsúda, ktorý zomrel pri minuloročnom útoku amerického bezpilotného lietadla. Agentúra Reuters pripomína, že vláda premiéra Naváza Šarífa sa snaží zapojiť Taliban do rozhovorov, aby ukončila boje s radikálmi.

Pozrite si video z letiska bezprostredne po útoku:

Výbušniny na tele

Útočníci boli podľa bezpečnostných síl prezlečení za príslušníkov policajnej hliadky. Boli vyzbrojení strelnými zbraňami, raketometmi a výbušninami. Podľa predstaviteľa miestnych úradov boli útočníci dobre vycvičení a mali prepracovaný plán. Chceli zničiť niektoré lietadlá, ale nepodarilo sa im to.

SITA

Medzi obeťami je desať útočníkov. Sedem členov Talibanu padlo počas paľby, traja sa zabili sami, keď aktivovali výbušniny umiestené na tele. Zvyšné obete sú členovia ochranky letiska.

Okrem streľby zazneli z letiska dva silné výbuchy. Prepukol následný požiar. "Oblasť je oslobodená, žiadne škody na lietadlách sme nezaznamenali. Požiar bol uhasený. Všetky hlavné centrá letiska ostali neporušené," povedal hovorca armády, ktorá pomáhala polícii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy