Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
USA má najhoršie zdravotníctvo, ľudia platia tisíce ročne
Zdielať na

USA má najhoršie zdravotníctvo, ľudia platia tisíce ročne

LOS ANGELES / Za zdravotnú starostlivosť ľudia vyhadzujú kopy peňazí a aj tak je v USA najvyššia chorobnosť a úmrtnosť. Spojené štáty americké skončili v rebríčku zdravotnej starostlivosti vyspelých krajín na poslednom mieste.

Podľa najnovšieho prieskumu nadácie Commonwealth found spolu so svetovou zdravotníckou organizáciou WHO a OECD si Američania za svoje zdravie platia najviac na svete. Napriek tomu majú najvyššiu chorobnosť a úmrtnosť.

"Na zdravotníctvo minieme najviac zo všetkých vyspelých krajín vo svete. Napriek tomu sú naše výsledky nízke," hovorí Diana Liithgow.

USA už piatykrát posledné

Pomery v zdravotníctve formou dotazníkov hodnotili lekári a pacienti jedenástich najvyspelejších krajín sveta. Najefektívnejšiu zdravotnú starostlivosť majú vo Veľkej Británii a Švajčiarsku. Americké zdravotníctvo skončilo na poslednom mieste už piatykrát. "Keď tu ochoriete bez poistky, tak ste mŕtvy," hovorí Kalifornčan.

Viac ako osem tisíc dolárov ročne

"Ja som veterán. O mňa sa dobre starajú," hovorí vojnový veterán. V roku 2013 si bežný Američan za svoje zdravie zaplatil v priemere 8 500 amerických dolárov. "Po novom platíme na tých, čo nemajú zdravotné poistenie," hovorí Kalifornčanka.
          
"Pekné nemocnice sú tu, moderné. Porovnať so Slovenskom sa to nedá. Je to tu na inej úrovni," hovorí slovenská dovolenkárka v USA.

Podľa výsledkov štúdie je v USA v porovnaní s Austráliou až o päťdesiat percent vyššia úmrtnosť pacientov nad šesťdesiat rokov. "Oproti iným krajinám sme na tom naozaj zle. Niekde bude chyba," hovorí Diana Lithgow.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy