Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ficove sľuby verzus realita
Zdielať na

Ficove sľuby verzus realita

BRATISLAVA / Štvrť miliardy eur. Presne toľko by nás mali stáť najnovšie opatrenia vlády, ktoré cez víkend na sneme strany SMER-SD predstavil Robert Fico. Zlepšenie životnej úrovne na Slovensku očividne nebude zadarmo. Konsolidácia a boj s daňovými únikmi totiž podľa ekonómov nemusia stačiť.

Platí to napríklad o úmysle dopriať študentom a dôchodcom dopravu vlakom zadarmo. "Sú to okrajové časti obyvateľstva a dlhodobo klesajú stredné vrstvy, aj počtom, aj postavením a o stredné vrstvy sa nikto nestará," hovorí politológ Rastislav Tóth.

Chýbajúce peniaze

"Hrozí, že tieto prostriedky budú chýbať v iných sektoroch ako je zdravotníctvo a vzdelávanie," dodáva ekonomický analytik INESS Richard Ďurana. Balíček pätnástich opatrení má podľa Roberta Fica znamenať koniec v šetrení.

"Šetrenie vo verejných financiách v skutočnosti vôbec nezačalo," myslí si Ďurana. Analytici však vidia v nových návrhoch aj pozitíva, ako napríklad snahu znižovať odvody ľuďom s klesajúcim príjmom a zlepšiť adresnosť sociálnych dávok.

Malá popularita

"Konečne hore v Smere pochopili, že občanov nezaujímajú veľké čísla, ale ako sa máme my, jednotliví občania," tvrdí politológ Rastislav Tóth. Tým chce vláda zvýšiť minimálnu mzdu. Ekonómovia však varujú, že zároveň zabrzdí tvorbu nových pracovných miest. Okrem toho by sa mali rozšíriť kapacity v jasliach a škôlkach a počíta sa aj so zvýšením vianočného príspevku.

Napriek tomu, že ide o populárne opatrenia, šanca, že zvýšia popularitu vládnej strany je malá. Jedným z dôvodov je aj fakt, že DPH neklesne na pôvodných 19 percent.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy