Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Keď budú vlaky zadarmo, mohli by byť aj autobusy
Zdielať na

Keď budú vlaky zadarmo, mohli by byť aj autobusy

Zdroj: SITA/ilustračná

BRATISLAVA / Cestovanie vlakom pre študentov zdarma. To je jedno z opatrení na zlepšenie životnej úrovne ľudí, ktoré predstavil predseda Smeru-SD Robert Fico na pracovnom sneme strany. Ozvali sa však aj autobusári.

"Pokiaľ sa nájdu finančné prostriedky na železnice, nemal by byť problém nájsť ich aj na autobusy. Podporujeme cestovanie aspoň za symbolické cestovné, bude to motivovať k tomu, aby si cestujúci lacné cestovanie viac vážili," povedal prezident ZAD Peter Pobeha. Autobusári v spojitosti s navrhovanými opatreniami v železničnej doprave vítajú podporu mobility pracovnej sily, študentov a dôchodcov.

"Podpora len jedného odvetvia verejnej hromadnej dopravy je voči užívateľom ostatných druhov hromadnej dopravy, aj firmám podnikajúcim v autobusovej doprave, diskriminačná," tvrdí ZAD. Účasť súkromného kapitálu v podnikoch slovenskej autobusovej dopravy podľa zväzu nie je prekážkou racionálnych rozhodnutí v prospech cestujúcej verejnosti.

Nekoncepčné riešenie

Navrhované vyššie zľavy vo vlakoch pre ľudí dochádzajúcich za prácou a bezplatné cestovanie po železniciach pre všetkých študentov a dôchodcov považuje odborníčka na železničnú dopravu Desana Mertinková za nekoncepčné riešenie.

"Vyžiada si viac peňazí pre železnice bez toho, aby sa nejako zlepšila kvalita cestovania alebo dopravná obsluha," zareagovala v pondelok Mertinková, ktorá je šéfredaktorkou časopisu Železničná revue. Opatrenia podľa nej možno potešia viacerých občanov, ale štát ich bude musieť železničným osobným dopravcom finančne vykompenzovať.

"Štát môže rozdávať len tie peniaze, ktoré už niekomu zobral. Čiže to zaplatia daňoví poplatníci," uviedla s tým, že radšej mal objednať viac vlakov alebo investovať do modernizácie železničných staníc. Spomínané opatrenia podľa ministerstva dopravy prinesú dva pozitívne efekty.

Znížia nezamestnanosť

"Zníženie cestovného pre sociálne znevýhodnené skupiny obyvateľov, ako sú študenti a dôchodcovia, zlepší ich zložitú situáciu, čo bude mať nepochybne dosah na ich životnú úroveň. Zľavy pre cestujúcich za prácou zase zvýšia atraktivitu dochádzania za prácou a majú potenciál znížiť nezamestnanosť," informoval rezortný hovorca Martin Kóňa.

Zväz autobusovej dopravy v reakcii na zámer vlády zľavniť cestovné na železnici sa v pondelok vyslovil za potrebu systémovej podpory verejnej hromadnej dopravy, vrátane autobusovej nielen železničnej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy