Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Novými podpredsedami Smeru sa stali Pellegrini a Maďarič
Zdielať na

Novými podpredsedami Smeru sa stali Pellegrini a Maďarič

BRATISLAVA / Pätnásť rokov existencie Smeru-SD zanechalo podľa predsedu Roberta Fica na strane stopy a jazvy. Ako povedal v sobotu na mimoriadnom pracovnom sneme v päťdesiatminútovom prejave, pre stranu musí byť varovaním, že sa jej nepodarilo naplno zmobilizovať voličov v druhom kole regionálnych volieb v Banskej Bystrici, v 2. kole prezidentských volieb a v eurovoľbách.

Snem sa začal presne o 10:17, na miesto prišli všetci členovia vedenia strany a 249 delegátov.

Premiér sa ako prvý zhostil rečníckeho pultu a začal vymenovávať úspechy svojho vládnutia: "Po prvé - deficit verejných financií na úrovni 2, 77 percenta je označovaný za dlhodobo udržateľný. Aj preto bolo Slovensko vyradené z trestnej lavice Európskej únie procedúry nadmerného deficitu. Pre Slovensko je to významné posilnenie jeho značky kvality."

Verejný dlh

"Po druhé - enormné konsolidačné úsilie išlo ruka v ruke s hospodárskym rastom, ktorý v rokoch 2014 - 2015 bude patriť medzi najvyššie v Eurozóne a v celej Európskej únii. V roku 2015 by ma predstavovať viac ako 3 percentá," pokračoval Fico.

Po tretie - verejný dlh patrí permanentne k najnižším v eurozóne a je kvalifikovaná predpoveď jeho poklesu po roku 2016. Po štvrté - po niekoľkých rokoch stagnácie opätovne začali rásť vo výrobnej sfére reálne mzdy."

Viac výjazdov

"Po piate - posledné štatistiky nezamestnanosti hovoria o 12,8 percenta nezamestnaných, pričom naša vláda čelila nezamestnanosti na úrovni 14, 4 percenta. predpovede sú veľmi povzbudzujúce, hovoria o ďalšom poklese a vytváraní nových praovných miest. Po šieste - urobili sme doslova revolúciu vo výbere daní a v predchádzaní daňovým únikom a podvodom," tvrdil premiér.

"Musíme zabrať nielen obsahovo, musíme sa správať na všetkých úrovniach, vo vláde, parlamente, samospráve, vo firmách ako sociálni demokrati. Žiaľ nie je to tak vždy. Objavujú sa prípady spanštenia strany. Je omylom politika, keď sa domnieva, že ľudia sú pre neho,“ vyhlásil Fico. Od podpredsedov strany bude preto po sneme požadovať väčšiu politickú prácu v regiónoch. Avizoval, že bude viac výjazdov vlády do regiónov.

Výročie vzniku

Fico tiež v prejave avizoval, že prídu individuálne zmeny vo vláde a na postoch štátnych tajomníkov. Skritizoval aj poslanecký klub. "Málo využívame kapacitu 83 poslancov. Vyzerá ako masa ľudí, ktorá nás podporuje, ale len málo ľudí aktívne vystupuje. Ak by 83 poslancov využívalo prácu so študentmi, pomohlo by to strane. Musíme viac oživiť klub,“ vyhlásil.

Pripomenul, že v decembri bude výročný snem pri 15. výročí vzniku strany. "Sme jediná strana, ktorá sa neoslabila delením. To je absolútny zázrak, s výnimkou jedného poslanca neodišiel žiaden poslanec. Nikdy sme neboli mediálnou bublinou, alebo čistým marketingovým produktom. Smer je pilierom slovenského politického systému. A to napriek neustálemu mediálnemu tlaku.

Nesprávny strom

Smer musí podľa Fica prísť s iniciatívou, že ústavní činiteľ s viacerými funkciami bude poberať len jeden plat, ktorý si vyberie. Za výkon ostatných funkcií bude poberať len minimálnu mzdu.

Fico avizoval, že na pracovnom sneme si chce Smer-SD povedať, v akom stave sa nachádza. "Chceme si otvorene povedať, kde sa nachádzame, čo ešte musíme spraviť na naplnenie programového vyhlásenia a v akom stave je strana a čo treba spraviť, aby sme obhájili svoje postavenie,“ hovoril Fico. Pripomenul, že vláda je stále v období, ktoré je poznačené krízou. Podľa predsedu Smeru musela vláda prijať na udržanie normálneho chodu štátu spoločne na úrovni EÚ bezprecedentné rozhodnutia. Fico hovoril, že pred parlamentnými voľbami v marci 2012, ale aj po zostavení vlády, bol Smer obviňovaný, že ako sociálni demokrati pôjdu gréckou cestou.

"Jednoducho nás obviňovali, že nedokážeme dostať verejné financie pod kontrolu. Dnes môžeme povedať, že štekali na nesprávny strom,“ rečnil Fico. Úsilie vlády spolu s vonkajšími pozitívnymi faktormi viedlo podľa Fica k pozitívnym výsledkom, ktoré umožnia prijať balík pre ľudí.

Maňka končí

Podpredseda Smeru Vladimír Maňka končí vo funkcii. Oznámil to v sobotu. Podpredsedom strany sa stal pred deväťapol rokom. "Budeš chodiť ako vedúci delegácie strany vo frakcii Socialistov a demokratov v Európskom parlamente, na predsedníctva,“ povedal po prejave Maňku Fico, ktorý mu zároveň poďakoval za činnosť. "Často chodil so slzami v očiach, čo mu zanechal predchodca, aké boli na neho útoky,“ uviedol Fico.

Zvolením dvoch podpredsedov strany je podľa Fica tím vedenia kompletný. "V tomto tíme pôjdeme do komunálnych a parlamentných voľbách,“ vyhlásil. Novými podpredsedami strany Smer-SD sa dnes stali Marek Maďarič a Peter Pellegrini.

Obaja boli zvolení na návrh lídra strany Roberta Fica. Protikandidátov nemali. Maďarič sa funkcie podpredsedu vzdal pred dvoma týždňami po neúspechu v prezidentských voľbách. O kandidatúre ho presvedčilo až dnes počas snemu užšie vedenie strany.

Pellegrini vo funkcii nahradil Vladimíra Maňku, ktorý sa funkcie vzdal. Smer-SD má šesť podpredsedov. Okrem spomínaných dvoch sú nimi Dušan Čaplovič, Peter Kažimír, Pavol Paška a Robert Kaliňák.

Súvisiace články